Alfred Kordelinin palkinto 2022

Alfred Kordelinin palkinnot 2022

Kapellimestari Dalia Stasevska

Stasevska on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi maailman kuuluisimmista kapellimestareista. Stasevska on kulttuurialan tulevaisuuden tekijä, joka on vaikuttavan kapellimestariuransa lisäksi osoittanut suurta tahtoa vaikuttaa yhteiskuntaamme kestävämmän, tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman maailman rakentamiseksi. Dalia Stasevska on taiteilija, vaikuttaja sekä esikuva nuorille taitureille.

Stasevska on valmistunut Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, joka on kouluttanut maailmalle joukon kansainvälisesti arvostettuja kapellimestareita. Hän on kiinnostunut klassisen musiikin lisäksi laajasti musiikin eri lajeista sekä muista taiteista, erityisesti nykytaiteesta, ja ottaa niistä vaikutteita työhönsä. Tällä hetkellä Stasevska toimii Sinfonia Lahden ylikapellimestarina, BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana ja kansainvälisen Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana.

Kuva: Dalia Stasevska

Biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi

Ilari Sääksjärvi on tehnyt merkittävän uran luonnon monimuotoisuuden tutkimuksen parissa. Myös Sääksjärveä palkintotoimikunta kiittää hänen ansioistaan tieteentekijänä, opettajana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Palkintoperusteluissa mainitaan erikseen Sääksjärven työ tiedekasvattajana: Turun yliopiston Lasten yliopiston tiedeleireillä Sääksjärvi on käynyt kertomassa sademetsistä ja tutkimusmatkoista sekä kierrellyt puhumassa päiväkodeissa ja kouluissa.

Sääksjärvi tutkii luonnon monimuotoisuutta ja on erityisen ansioitunut heikosti tunnettujen trooppisten hyönteisten monimuotoisuuden tutkimuksessa. Tutkimuksillaan ja kannanotoillaan Sääksjärvi on havainnollistanut, kuinka moninaisin tavoin luontokato on yhteydessä yhteiskunnan ja ympäristön tasapainoon. Tiedämme nyt, että luontokato ja ilmastonmuutos ovat kytköksissä myös terveyteen ja talouteen. Palkintotoimikunta pitää esimerkillisenä sitä, että Sääksjärvi on monipuolisesti lisännyt ja levittänyt tietoa ja ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta ja sen köyhtymisestä. Sääksjärvi toimii tällä hetkellä Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtajana ja Suomen Luontopaneelin varapuheenjohtajana.

Kuva: Hanna Oksanen, Turun yliopisto

Vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme

Minna Halme on tehnyt merkittävän uran vastuullisen liiketoiminnan parissa. Halme on arvostettu tieteentekijä, opettaja ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän tekee työtään vahvasti asiaansa uskoen ja omia oppejaan noudattaen. Halme on tutkimustyössään tuonut esiin, miten liiketoimintaa voidaan tehdä siten, että se on ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpää sekä pitkällä aikavälillä taloudellisesti järkevämpää. Hän on osoittanut, miten innovatiivisilla uusilla liiketoimintamalleilla voidaan ratkaista luontokadon, ilmastonmuutoksen tai globaalin köyhyyden kaltaisia suuria kestävän kehityksen ongelmia.

Minna Halmeesta on tullut kansallinen ja kansainvälinen vaikuttaja, jonka opit ovat levinneet hänen oppilaidensa kautta ja muovanneet yrityksiä vastuullisemmiksi. Hänen työnsä on suoraan edesauttanut luomaan kestävämpää yhteiskuntaa – sekä Suomessa että globaalisti.
Minna Halme on työskennellyt johtamisen professorina Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa vuodesta 2009, jossa hän on ollut perustamassa monitieteistä Creative Sustainability -maisteriohjelmaa, Aalto Global Impactia ja Aalto Sustainability Hubia.

Kuva: Mikko Käkelä