Kansanvalistuksen jaostosta myönnetään apurahoja tutkitun ja asiantuntijuuteen perustuvan tiedon tuottamiseen suurelle yleisölle. Säätiö myöntää ensisijaisesti henkilökohtaisia 12 ja 6 kuukauden mittaisia 24 000 ja 12 000 euron työskentelyapurahoja tietokirjallisuuteen, joukkoviestintään ja elinikäistä oppimista edistäviin hankkeisiin. Työryhmille ja yhteisöille voidaan myöntää hankeapurahoja. Hankeapuraha voi olla enintään 30 000 euroa enintään 12 kuukaudeksi.
Työskentelyapurahaa voi hakea Suomen kansalainen tai Suomessa asuva ulkomaalainen pääsääntöisesti Suomessa tapahtuvaan työhön. Työryhmä voi hakea työskentelyapurahaa siten, että sen jäsenet jakavat apurahan keskenään. Yhteisöhakija voi esimerkiksi olla rekisteröity yhdistys tai yritys. Aikaisemmin säätiöltä saadusta apurahasta pitää tehdä käyttöselvitys, ennen kuin uutta apurahaa voi hakea.
Säätiö ei myönnä apurahaa samaan työhön kahtena peräkkäisenä vuonna.
Apurahaa haetaan verkkopalvelussa. Hakemus ja liitteet on toimitettava verkkopalveluun hakuajan puitteissa.
Kaikkien liitteiden on oltava pdf-muotoisia ja ne pitää lähettää apurahojen verkkopalvelun kautta. Liitteitä ja lausuntoja ei voi lähettää sähköpostitse.
Työskentelyyn on mahdollista sisällyttää kuluja, esimerkiksi materiaalit, aputyövoima ja ostopalvelut. Apurahansaajat vakuuttava Mela hyväksyy kuluiksi enintään puolet saadusta apurahasta.
Pääsääntö on, että apuraha pitää käyttää kahden vuoden kuluessa sen myöntämisestä.
Apuraha on tarkoitettu työhön, joka tehdään myöntöä seuraavana kalenterivuonna. Apurahaa ei myönnetä hankkeeseen tai tapahtumaan, joka on toteutettu ennen kuin apurahapäätös on lokakuussa tehty tai kuluihin, jotka ovat syntyneet ennen apurahapäätöstä.
Alfred Kordelinin säätiön tarkoituksena on suomalaisen tieteen ja kulttuurin tai niiden kansainvälistymisen edistäminen. Hakijalla on mahdollisuus saada apuraha, jos hakijalla on aikaisemman näytön perusteella edellytykset toteuttaa esittämänsä suunnitelma. Apurahahakemuksia arvioidessaan asiantuntijat kiinnittävät huomiota työlle asetettuihin tavoitteisiin ja tavoiteltavaan lopputulokseen. Työryhmän/yhteisön apurahahakemuksessa talousarvio on laadittu huolellisesti. Päätökset myönnettävistä apurahoista tekee Alfred Kordelinin säätiön hallitus. Säätiö ei julkaise hakemukset arvioivien asiantuntijoiden nimiä.
Päätoimiseen työskentelyyn myönnettävä apuraha edellyttää, että henkilö ei työskentele kokopäiväisesti muualla. Toista työskentelyapurahaa tai työttömyysetuuksia ei myöskään voi nauttia apurahakauden aikana.
Apurahakaudella voi olla palkkatyössä enintään 25% työajasta. Kokopäiväiseen työskentelyyn tarkoitetulla apurahakaudella on mahdollista tehdä satunnaisia tai säännöllisiä tuntitöitä. Tällä ei ole vaikutusta apurahakauden pituuteen. Apuraha kattaa työeläke- ja työtapaturmavakuutuksen sekä ryhmähenkivakuutuksen. Lisätietoja Melasta
Jos haku on ajankohtainen, tutustu ensin hakijan ohjeisiin.
Apuraha tietokirjalliseen työskentelyyn ja tietokirjojen kääntämiseen. Työskentelyn tuloksena syntyy tietokirja.
Apuraha journalistiseen työskentelyyn. Työskentelyn tuloksena syntyy esimerkiksi journalistinen juttu, julkaisu tai dokumenttielokuvan käsikirjoitus.
Apuraha elinikäisen oppimisen tietojen ja avaintaitojen edistämiseen. Hanke voi kohdistua esimerkiksi luku-, kirjoitus- tai numeeristen taitojen, kulttuuritietoisuuden, -osaamisen ja ilmaisun, sosiaalisten taitojen sekä digiosaamisen kehittämiseen. Opintomatkat, formaalin koulutuksen kehittämishankkeet ja oppimateriaalit jäävät apurahan ulkopuolelle.