Kordelin Kultarannassa

Presidentti Tarja Halosen aloitteesta Kultarannassa alettiin järjestää veistosnäyttelyitä, joista ensimmäinen pidettiin kesällä 2010. Vuotta myöhemmin säätiö perusti Kultaranta-palkinnon edistämään suomalaista kuvanveistotaidetta. Vuosittain jaettavan palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Palkinnon lisäksi säätiö kustantaa taiteilijalle näyttelyn, joka pidetään tasavallan presidentin kesäasunnon Kultarannan puistossa. Palkinnonsaajan valitsevat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio.

Presidenttipari valitsi vuoden 2015 Kultaranta-taiteilijaksi kuvanveistäjä Veikko Myllerin.

Veikko Myller on luonut oman persoonallisen tyylinsä, joka on helppo tunnistaa. Hänen teoksensa ovat värillisiä ja selkeän esittäviä, usein tarinallisuuteen saakka. Hänen eläinfiguureistaan, salaperäisistä ratsumiehistään ja arvoituksellisista siivekkäistä hahmoistaan muodostuu kokonainen mytologinen maailma. Värillinen ilmeikkyys yhdessä kultaan helposti assosioituvan hiotun pronssin kanssa antaa mielikuvitukseen vetoavan, korumaisen vaikutelman.

Kultaranta, Naantali, 2015

Veikko Myllerin teoksia on kotimaisten taidemuseoiden, kaupunkien ja yritysten kokoelmien lisäksi Puolan valtion, ruotsalaisen Bohuslänin maakunnan sekä tanskalaisen Vamdrupin kunnan kokoelmissa. Hän voitti 1. palkinnon Risto Rytin muistomerkkikilpailussa 1991 ja 3. palkinnon Lapuan Raivaajamuistomerkkikilpailussa 1981.

Vuoden 2015 taiteilija on Eero Hiironen.

Eero Hiironen aloitti taiteilijanuransa 1950-luvulla. Hän on sekä taidemaalari että kuvanveistäjä. Tyylillisesti hän tasapainoilee usein esittävän ja abstraktin taiteen välimaastossa. Vesi on Hiirosen taiteen keskeinen inspiraation lähde. Hän on pakottanut ja hionut pronssista ja teräksestä esiin muotoja ja pintoja, jotka kuvaavat sääilmiöitä sumusta sateeseen ja veden pinnan tapahtumia tyvenestä väreilyyn, auringonkimalteluun, aaltoiluun ja pyörteilyyn. Hiirosen teokset eivät kuitenkaan ole pelkkiä luontoaiheita. Niistä on etenkin parin viime vuosikymmenen aikana ilmennyt selkeä huoli ympäristömme tilasta. Usein se tapahtuu hieman yllättävästi huumorin kautta.

HIIRONEN_DSC9436_alkuun

Vuoden 2013 Kultarannan taiteilija on kuvanveistäjä Pirkko Nukari.

Nukari on valmistanut yli kymmenen julkista teosta, ja hänen teoksiaan on useiden taidemuseoiden, kaupunkien ja kuntien tiloissa. Nukari löysi oman aihepiirinsä 1970-luvulla linnustonsa runsaudesta tunnetusta Hailuodosta. Linnut ovat haastavia aiheita kuvanveistäjälle. Värikkään höyhenpuvun sijaan on löydettävä mallin plastisuus. Miten pukea keveys ja nopeus pronssiin ja vapautua materiaalin raskaudesta? Nukari onnistuu vangitsemaan lintujen liikkeiden hetkellisyydessä ajattomuutta ja ilmaisemaan erilaisia tunnetiloja lintujen ilmeikkyydessä. Hän on osallistunut koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin vuodesta 1967.

kyyhkynen_www_DSC1806

Vuoden 2012 Kultaranta-taiteilija on kuvanveistäjä Antti Maasalo.

Taiteen, teknologian ja luonnon risteyskohdassa

Antti Maasalo on yli 40 vuotta kestäneen taiteilijauransa aikana tutkinut teknologian mahdollisuuksia kuvanveistossa. Hän on työstänyt teollisista valmismateriaaleista, teräksestä, alumiinista, akryylimuovista ja peileistä usein suurikokoisia rakennelmia, joille on ominaista liike ja värillinen ilmeikkyys.

Aluksi liikkeen voimanlähteinä oli sähkömoottoreita. Sittemmin taiteilija alkoi hyödyntää myös luonnon omia energialähteitä, ilmavirtoja, vettä, auringonvaloa. Kovat tekniset materiaalit muuttuvat luonnontunteen välittäjiksi häivyttäen samalla rajaa taiteen ja luonnon välistä.

Antti Maasalo on osallistunut koti- ja ulkomaisiin näyttelyihin vuodesta 1969. Hän on valmistanut yli 80 julkista teosta, joita on useiden taidemuseoiden ja kaupunkien kokoelmissa kotimaassa ja ulkomailla. Kuvataiteen valtionpalkinnon hän sai 1974, Lastenkulttuurin valtionpalkinnon 1982 ja Vaasan läänin taidepalkinnon 1991.

Aurinko-armas_001

Find us on Facebook

No recent Facebook posts to show