100

Alfred Kordelinin
säätiö 1920–2020

“Sellaisesta suuresta tragediasta nousee jotain niin upeaa, kuin mikä Kordelinin säätiön 100-vuotisen historian aikana tekemä kulttuurityö on.”

Alfred Kordelinin asianajaja Risto Rytin johdolla perustetaan säätiö, jolla tulee olemaan vailla vertaansa oleva historiallinen merkitys suomen kielelle, yhteiskunnalle ja suomalaisille – meille jokaiselle. Dokumentti kuvaa Alfred Kordelinin säätiön 100-vuotista historiaa sekä nykypäivää ja kertoo samalla Suomen huikean kasvutarinan uudesta näkökulmasta.

Murhatun miehen viimeinen tahto 21. joulukuuta YLE TV1 klo 18:30

Juhlavuoden tapahtumat

Muistitietokeruu apurahan hakijoille ja saajille

Joka vuosi tuhannet tutkijat, taiteilijat ja kulttuurintekijät hakevat apurahaa suomalaisilta apurahasäätiöiltä. Myönnetyillä apurahoilla tehdään ainutlaatuista työtä. Toisaalta monet joutuvat pettymään, sillä apurahoja on mahdollista myöntää vain murto-osalle hakijoista. Keräämme muistoja ja kokemuksia apurahojen hakemisestaja saamisesta. Kirjoitus voi koskea minkä tahansa suomalaisen säätiön apurahaa, ja apuraha voi olla miltä tahansa alalta. Säätiön nimeä ei tarvitse mainita.

Keruun järjestävät Alfred Kordelinin säätiö yhteistyössä Suomen Kirjallisuuden Seuran, Svenska Litteratursällskapetin, Suomen Kulttuurirahaston, Jenny ja Antti Wihurin rahaston sekä Svenska Kulturfondenin kanssa. Osallistumalla keruuseen jätät pysyvän jäljen kansakunnan muistiin.

Tutustu ja osallistu keruuseen 1.1.–31.12.2020 Keruuesite (pdf)

Kultarannan veistopuistonäyttely (siirretty)

Näyttely on siirretty kesälle 2021.

Naantalin Kultarannan veistospuiston kolmivuotiskauden (2020-2022) teemana on luonto.  Veistospuistonäyttely toteutetaan yhteistyössä Tasavallan presidentin kanslian kanssa. Lue lisää aiemmista Kultarannan näyttelyistä täältä.

Vuodesta 2011 alkaen Alfred Kordelinin säätiö on ollut mukana toteuttamassa yleisölle avointa veistosnäyttelyä Kultarannan puistossa. Alfred Kordelin rakennutti 1913-1916 kesäasunnokseen Naantalin Luonnonmaalle Kultarannaksi nimetyn linnamaisen huvilan. Graniittisen päärakennuksen piirsi ajan tunnetuimpiin kotimaisiin arkkitehteihin kuulunut Lars Sonck (1870-1956). Kordelinin ajatuksena oli yleisölle avoin kotimuseo, mutta sen toteuttamisesta luovuttiin perinnönjaossa, ja Kultaranta siirtyi ensin Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja sitten valtiolle. Tasavallan presidentin kesäasunto Kultarannasta tuli vuonna 1922. Sota-aikoja lukuun ottamatta ovat maan kaikki presidentit viettäneet siellä kesiään.

Juhlakonsertit Raumalla ja Helsingissä (siirretty)

Koronavirusepidemian vuoksi konsertit on siirretty myöhemään ajankohtaan.

Säätiön järjestämässä 100-vuotisjuhlakonserteissa kerrotaan seitsemän Kordelinin säätiön tukeman säveltäjän tarina. Konsertissa kuullaan säätiön apurahalla työskennelleiden, tunnettujen säveltäjien kuten Helvi Leiviskän, Leevi Madetojan ja Aarre Merikannon teoksia. Musiikin lisäksi tarinoihin näiden säveltäjien ja heidän musiikkinsa takana johdattelee säveltäjä Tapani Länsiö.

Säätiö – Antti Parpola & Sirkka Saarinen

”Suomen Nobelin” tarina. Säätiö kertoo Alfred Kordelinin säätiön satavuotisesta taipaleesta suomalaisen tieteen ja taiteen rahoittajana. Kirjassa kuvataan säätiön syntyä sisällissodan jälkeisessä Suomessa, nousua maan vauraimmaksi säätiöksi ja ”Suomen Nobeliksi” sekä varojen menetystä ja uutta nousua 1980-luvun lopulta alkaen. Säätiön rahoittamista tuhansista tieteen ja taiteen hankkeista kertovat tarinat toimivat kurkistusaukkoina suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Samalla rakentuu kuva suomalaisen tiede- ja kulttuurielämän muutoksesta.

Kirja ilmestyy lokakuussa 2020 ja sen kustantaa Otava.
Säätiön satavuotiaaseen historiaan voit tutustua myös verkkosivuillamme: Säätiön historia