/ Ajankohtaista

Jaakko Kolmosen palkinnot Haapalan panimoravintolalle sekä Liepuskan Herkkupajalle

Vuoden 2024 Jaakko Kokki Kolmosen 5000 euron arvoiset ruokakulttuuripalkinnot on myönnetty. Palkinnon saivat sotkamolainen perheyritys Haapala sekä nilsiäläinen, leipomotuotteita valmistava Liepuskan Herkkupaja.

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan, ruoantuotannon ja ruokakulttuurin puolesta. Tänä vuonna palkinnoilla huomioidaan erityisesti suomalaista leivontakulttuuria- ja perinteitä sekä kotimaista matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan ansioitunutta toimintaa.

Sotkamolainen perheyritys Haapala BnB eli Haapala palkitaan suomalaisten ja kainuulaisten ruokaperinteiden vaalimisen ja uudistamisen eteen tehdystä ansioituneesta työstä. Vuonna 2018 ovensa avanneen Haapalan tilan toiminnan keskiössä ovat panimo, ravintola sekä majoitus aittamökeissä ja vanhassa maalaiskartanossa. Tilaa luotsaa yrittäjäpariskunta Kaisa Tyler ja Craig Tyler.

Haapalan tilan yrittäjäpariskunta Kaisa ja Craig Tyler. Kuva: Haapalan panimoravintola

Liepuskan Herkkupaja on Kuopion Nilsiässä sijaitseva yli kymmenvuotias perheyritys, jonka paikallisista raaka-aineista valmistetut suolaiset ja makeat herkut ihastuttavat suomalaisia ja matkailijoita niin maassa, merellä kuin ilmassakin. Herkkupaja palkitaan erityisesti suomalaisten leivontaperinteiden vaalimisen sekä tunnettuuden eteen tehdystä korkealaatuisesta työstä.

Liepuskan Herkkupajan toimitusjohtaja Eeva-Maria Turunen, keskellä Riitta Vartiainen ja Timo Turunen. Valokuva: Alma Media / Akseli Muraja

Omissa juurissa on voimaa

Kainuussa vain muutaman kilometrin päässä Vuokatista ja Sotkamon keskustasta sijaitsevan Haapalan tilan juuret juontavat aina 1600-luvulle saakka. Haapalan tila on ollut Korhosten suvun omistuksessa vuodesta 1904 lähtien ja sitä jatkaa Korhosen suku jo viidennessä polvessa. Yrittäjäpariskunta Kaisa ja Craig Tylerin käsissä Haapalasta on kehittynyt ravintolan, pienpanimon, majoitusaittojen ja hirsisaunojen perinteitä henkivä kokonaisuus.

Haapalassa elävät sulassa sovussa paikallisuus ja kansainvälisyys. Britanniassa vietetyt vuodet ovat vahvistaneet yrittäjien näkemystä siitä, että omissa juurissa, maassa ja perinteissä on valtava potentiaali, johon kannattaa panostaa. Panimoravintolassa tarjoiltavat ruokalajit ovat syntyneet suomalaisen ja kainuulaisen ruokaperinteen innoittamina, mukana ripaus modernia twistiä. Ravintolan keittiössä käytetään raaka-aineita suoraan kainuulaisilta tuottajilta, omista metsistä ja puutarhasta. Haapalan pienpanimo on Kainuun alueella ainoa laatuaan, ja sen oluet ovat brittityylisiä, mutta suomalaisella historialla ja makumaailmalla maustettuja. Paikalliset ainekset, puhtaat raaka-aineet, huolellisesti valmistetut oman panimon oluet sekä pitkäjänteinen, korkealaatuinen työ heijastavat yrittäjien sitoutuneisuutta kestävään liiketoimintaan.

Haapalan tila. Kuva: Haapalan panimoravintola

Suomalaisten leivontaperinteiden vaalimista satavuotiailla resepteillä
Liepuskan Herkkupajalla uskotaan aitoon, puhtaaseen, suomalaiseen gourmet-lähiruokaan. Tuotteet pohjaavat suomalaiseen leivontaperinteeseen ja sukupolvien läpi kulkeneeseen perimätietoon. Yrityksen pohjana ovat jopa sata vuotta vanhat reseptit ja käsityö – jokainen karjalanpiirakka rypytetään käsin. Herkkupaja yhdistää lähellä tuotetun raaka-aineen ja käsityön sekä ikiaikaisen perinteen moderneihin ja rohkeisiin mukaelmiin ennakkoluulottomasti ja rakkaudella, näistä mainittakoon minikorvapuustit- ja marjakukot, kantarellitartaletit sekä viimeisimpänä vegaaniset tuotteet.

Käsin tekeminen mahdollistaa tuotteiden räätälöinnin tilaajan toiveiden mukaisesti tarkasti ja ketterästi. Yritys hyödyntää monipuolisesti paikallisia raaka-aineita, viljoja marjoja sekä kala- ja lihatuotteita. Herkkupaja on merkittävä toimija suomalaisen ruokakuvan luomisessa ja ylläpitämisessä niin valtiollisissa tilaisuuksissa, kokouksissa ja kongresseissa kuin kuluttajille ruokakaupoissa.

Liepuskan Herkkupajan karjalanpiirakat. Kuva: Liepuskan Herkkupaja Oy

 

Keittiömestari Jaakko Kokki Kolmosen (1941–2016) nimeä kantavan rahaston tarkoituksena on tukea suomalaista ruokakulttuuria huomioimalla vuosittain jaettavilla palkinnoilla alan ansioituneita tekijöitä. Palkinnonsaajat valitsi rahaston toimikunta. Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö ja se jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 5 miljoonaa euroa.

 

Lisätiedot

Liepuskan Herkkupaja
toimitusjohtaja Eeva-Maria Turunen
+358 400 169 888

Liepuskan

Haapala BnB
Kaisa Tyler ja Craig Tyler
+358 44 077 3245
https://www.haapalapanimoravintola.fi

Jaakko Kolmosen rahasto
rahaston asiamies, apurahakoordinaattori Saara Terva
Alfred Kordelinin säätiö
040 125 3010