/ Ajankohtaista

Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot keittiömestari Maija Silvennoiselle ja Mantereen luomukarjatilalle

Alfred Kordelinin säätiö on myöntänyt Jaakko Kolmosen nimeä kantavasta rahastosta kaksi 5000 euron suuruista ruokakulttuuripalkintoa. Keittiömestari Maija Silvennoinen palkitaan idearikkaasta, taitavasta ja pitkäjänteisestä työstään suomalaisen ruokakulttuurin vaalijana ja Mantereen tila luonnonmukaisen kotimaisen maatalouden kehittämisen eteen tehdystä ennakkoluulottomasta työstä. Palkinnot luovutettiin saajille 18. toukokuuta 2022.


 Kuva: Maija Silvennoinen

Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot myönnetään vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan ja ruoantuotannon, kotimaisten laadukkaiden raaka-aineiden tuottamisen ja niiden käytön, ruokaperinteiden, suomalaisen ruokakulttuurin ja näiden tunnettavuuden edistämiseksi.

Monin tavoin ansioitunut suomalainen keittiömestari, ravintoloitsija, ruokatoimittaja ja televisiokokki sekä ruokakulttuurin lähettiläs Maija Silvennoinen palkittiin pitkästä ja tinkimättömästä työstään suomalaisen ruokakulttuurin ja sen tietoisuuden eteen tehdystä työstä. Idearikas ja taitava Silvennoinen on ruokakulttuurin kehittäjä ja vaalija, jonka työssä näkyy rakkaus suomalaiseen ruokaan ja raaka-aineisiin.

Ylämaan karjaa tuottava lempääläläinen Mantereen tila palkittiin kotimaisen lähiruoan eteen tehdystä ennakkoluulottomasta ja kestävästä tuotantofilosofiastaan. Mantereen luomukarjatilaa Lempäälässä Pirkanmaalla ovat pitäneet vuodesta 2015 lähtien agronomit Niina ja Philipp Mayer. Mantereen tila on monimuotoinen maatila, jossa kasvatetaan ja myydään suoramyyntinä ylämaankarjan lihaa, harjoitetaan maatilamatkailua, tarjotaan koulutus- ja neuvontapalveluita sekä harjoitetaan metsätaloutta.

”Molemmat palkitut ja heidän tekemänsä työ on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Aivan erityistä on se, että he ovat jo vuosia tehneet työtä kotimaisen ruoan, esimerkiksi kasviruoan tunnettuuden sekä monimuotoisemman tilan- ja karjatalouden eteen. Tämän vuoden palkittavien työ on kaiken kaikkiaan pitkäjänteistä ja ennakkoluulotonta”, kiittää toimikunnan jäsen Petri Kolmonen.

Kuva: Mantereen tila

Keittiömestari Maija Silvennoinen

Maija Silvennoinen on monin tavoin ansioitunut suomalainen keittiömestari, ravintoloitsija, ruokatoimittaja ja televisiokokki sekä idearikas ruokakulttuurin kehittäjä ja vaalija, jonka rakkaus ruokaan heräsi jo lapsena. Silvennoinen aloitti työuransa viisitoistavuotiaana ravintolan keittiöapulaisena, ja ravintola-ala veti hänet mukaansa. Maija Silvennoisella on pitkä ura ruokakulttuurin parissa ja hänen työssään on aina näkynyt rakkaus suomalaiseen ruokaan ja raaka-aineisiin.

Silvennoinen on työskennellyt keittiö- ja ravintolapäällikkönä muun muassa Georgessa, Havis Amandassa, Savoyssa ja GW Sundmansilla sekä toiminut ruokatoimittajana. Silvennoinen on toiminut muun muassa vuosina 1993–2002 esitetyn Bon Appétit -ruokaohjelman juontajana ja toimittajana sekä juontanut MTV3:lla Huomenta Suomen Makuja-osiota. Lisäksi hän on kirjoittanut useita keittokirjoja.

Silvennoinen toimi vuoden 2021 lopussa päättyneessä Maistuvaa Saarijärven mailta ja mannuilta -hankkeessa asiantuntijana. Hankkeessa tuotetiin ja tuotteistettiin Saarijärvi-menu. Menusta muotoiltiin eri tilaisuuksiin hyödynnettävät ruokakokonaisuudet ja reseptiikka, esittelymateriaalit ja viestintä, jolla nostetaan paikallisia yrittäjiä ja alueen perinteitä sekä lähituotantoa. Silvennoinen perusti vuonna 2004 Jyväskylään vegaanisen Katriinan kasvisravintolan. Katriinan viereiseen liiketilaan Silvennoinen avasi vuosi sitten Katriinan Bistron, jossa tarjotaan kasvis-, kala- ja liharuokia. Ravintolan raaka-aineet hankitaan lähituottajilta. Maija on koko työuransa aikana tehnyt työtä suomalaisten raaka-aineiden, ruokakulttuurin sekä perinteiden eteen. Hän on oivallisella tavalla modernisoinut ja muun muassa kasviksia lisäämällä uudistanut monia perinteisiä ruokia niin, että maistuvat myös milleniaaleille.

Mantereen tila

Mantereen luomukarjatilaa Lempäälässä Pirkanmaalla ovat pitäneet vuodesta 2015 lähtien agronomit Niina ja Philipp Mayer. Mantereen tila on sekoitus suomalaista ja itävaltalaista kulttuuria. Itävallasta mukaan on otettu arvostus paikallista ruokakulttuuria ja yhteisöä kohtaan. Yrittäjät ovat aktiivisia vaikuttajia Pirkanmaalla ja tuottavat maukasta lihaa ympäristöä ja eläimiä kunnioittaen. Mantereen tila on monimuotoinen maatila, jossa kasvatetaan ja myydään suoramyyntinä ylämaankarjan lihaa, harjoitetaan maatilamatkailua, tarjotaan koulutus- ja neuvontapalveluita sekä harjoitetaan metsätaloutta. Tila on ollut luomutila vuodesta 2010 alkaen.

Vuodesta 2017 tilaa on johdettu kokonaisvaltaisen tilanpidon (Holistic Management) periaattein ja vuodesta 2020 alkaen tila on ollut Euroopan ensimmäinen Holistic Management Learning Site, eli kokonaisvaltaisen tilanpidon koulutustila. Yrittäjät toimivat aktiivisesti somessa ja jakavat tietoa kestävästä maataloudesta ja maatilan arjesta. Tilalla järjestetään myös avoimia ovia, joissa kuluttajat pääsevät tutustumaan tilaan ja eläimiin ja tekemään lähiruokaostoksia. Yrittäjien tuotantofilosofian perustana on ekosysteemit ja niiden hyvä hoitaminen. Keskeistä on viljellä niin viljelevät niin, että ympäröivä luonto voi uusiutua: tila panostaa erityisesti ruokaa tuottavan maaperän hyvään hoitoon. Pitkäikäiset luomulaitumet kasvavat monenlaista heinäkasvia, kukkia ja yrttejä ja sen lisäksi eläimet laiduntavat metsissä. Monipuolinen ruokavalio maistuu myös lihassa ja vaikuttaa myös lihan marmoroitumiseen. Mantereen tila markkinoi aktiivisesti tuotteitaan ja asiakas tietää tarinan laadukkaan lihan takana. Yrittäjäpariskunta tekee hedelmällistä yhteistyötä myös paikallisten keittiömestareiden kanssa.

Rahaston toimikunta teki esityksen palkinnonsaajista säätiön hallitukselle, joka päätti saajista keväällä 2022. Ehdotuksia palkinnonsaajiksi saivat tammikuun 2022 ajan tehdä Marttaliitto ry:n Maa- ja Kotitalousnaisten, Suomen Keittiömestarit ry:n ja Kotitalousopettajien ry:n paikallisyhdistykset. Jaakko ”Kokki” Kolmosen rahastosta jaetaan palkinnot vuosittain.

Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö. Säätiö jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin 5 miljoonaa euroa. Jaakko Kolmosen rahasto on yksi kuudestatoista Alfred Kordelinin säätiön kaupunki- ja kohderahastosta.

Lisätiedot

rahaston asiamies
Saara Terva
Alfred Kordelinin säätiö
saara.terva@kordelin.fi
puhelin 040 125 3010
www.kordelin.fi