/ Ajankohtaista

Alfred Kordelinin säätiöltä vuosiapurahoihin 3,9 meur

Alfred Kordelinin säätiö jakoi syksyn hausta apurahoja tieteeseen, taiteeseen ja sivistystoimintaan yhteensä 3,9 meur. Apurahoja myönnettiin yhteensä 210 kappaletta, joista kokovuotisen apurahan sai 87 ammattilaista. Apurahoja käytetään esimerkiksi kaunokirjallisten teosten kirjoittamiseen, näytelmäteosten valmistamiseen ja väitöskirjojen viimeistelyyn. Hakemuksia tuli 1 845 kappaletta.

– Kordelinin säätiö tukee laaja-alaisesti tiedettä, taidetta ja sivistystoimintaa. Säätiön tehtävä on mahdollistaa, että tutkijat ja taiteilijat voivat työskennellä valitsemiensa aiheiden parissa vuoden tai puolen vuoden ajan, riippuen hakijan tarpeesta kertoo Alfred Kordelinin säätiön toimitusjohtaja Erik Båsk.

– Olemme tarkentaneet ja konkretisoineet alakohtaisia hakukriteereitä niin, että Kordelinin myöntämät apurahat tukisivat mahdollisimman hyvin muiden apurahasäätiöiden ja muun kolmannen sektorin rahoitusta. Esimerkiksi jos tohtoriopiskelija on saanut väitöskirjansa jonkin toisen säätiön nelivuotisella viittä vaille valmiiksi, me huolehdimme viimeisestä vuodesta. Tieteessä myönnämmekin apurahoja yksinomaan väitöskirjojen viimeistelyyn. Tavoitteena on, että tekijä saa apurahakauden päätteeksi työnsä esitarkastukseen ja voi sen jälkeen siirtyä joko akateemisiin tai muihin töihin.

Taiteeseen apurahoina 1,9 miljoonaa euroa

Säätiö myöntää apurahoja ammattimaiseen taiteelliseen työskentelyyn seuraavilla aloilla: visuaaliset taiteet, näyttämötaiteet, musiikki, taideteollisuus ja -käsityö, arkkitehtuuri ja kaunokirjallisuus sekä kaunokirjallisuuden suomentaminen. Taiteeseen apurahoja jaettiin yhteensä 1,9 miljoonaa euroa.

Visuaalisiin taiteisiin myönnettiin 24 apurahaa, kaunokirjallisuuteen ja kaunokirjallisuuden suomentamiseen 23 ja esittäviin taiteisiin 21 apurahaa. Vaikeinta apurahan saaminen oli kaunokirjallisuuden ja esittävän taiteen hakijoille, joista 7–8 prosenttia sai apurahan. Ilahduttavaa on, että useilla taiteenaloilla läpimenoprosentit kasvoivat viimevuotisesta.

Tieteeseen apurahoina 1,2 miljoonaa euroa

Tieteeseen säätiö jakoi yhteensä 1,2 miljoonaa euroa. Humanistisiin tieteisiin, luonnontieteisiin ja yhteiskuntatieteisiin myönnettiin kuhunkin parisenkymmentä apurahaa.  Hakijoista 14–18 prosenttia sai apurahan.

Elinikäisen oppimisen, journalismin ja tietokirjallisuuden aloilla apurahoja jaettiin yhteensä 0,8 miljoonaa euroa. Eniten apurahoja, 19 kappaletta, myönnettiin tietokirjallisuuteen. Hakijoista 12 prosenttia sai apurahan.

Vuosiapurahat 3,9 meur

  • Tiede 72 apurahaa yhteensä 1,2 meur
  • Taide 100 apurahaa yhteensä 1,9 meur
  • Sivistystoiminta (journalismi, tietokirjat ja elinikäisen oppimisen tukeminen)
    38 apurahaa yhteensä 0,8 meur

Vuosiapurahat myönnettiin mm. seuraaville:

Journalistinen työ

ohjaaja, käsikirjoittaja Elena Sulinille 26 000 euron apuraha pitkän, rasismia käsittelevän dokumenttielokuvan valmisteluun ja kehittämiseen.

MUSIIKKI

musiikin maisteri Noora Kauppilalle 26 000 euron apuraha loitsuperinnettä ja pölyttäjien äänellisiä ulottuvuuksia tutkivan esityksen sävellys- ja sanoitustyöhön.

KAUNOKIRJALLISUUS

kirjailija Tomi Kontiolle 26 000 euron apuraha lastenkirjasarjan loppuunsaattamiseen.

FYSIIKKA

Master of Science Laura Piispaselle 26 000 euron apurahaa väitöskirjan, Kvanttifysiikkaa osallistavan taiteen ja pelien keinoin, viimeistelyyn.

Kaikki apurahojen saajat löytyvät säätiön verkkosivuilta: Myönnetyt apurahat

Lisätiedot

Alfred Kordelinin säätiö
Marita Seitsalo
puh. 050 4330655