Apurahan hakijalle

Alfred Kordelinin säätiö myöntää apurahoja tieteisiin, kirjallisuuteen, taiteisiin ja kansanvalistukseen. Apurahaa voivat hakea suomalaiset ja Suomessa asuvat yksityishenkilöt, työryhmät ja yhteisöt sekä tieteen apurahaa yksityishenkilöt.

KUKA VOI HAKEA?

Apurahaa voivat hakea suomalaiset tai Suomessa asuvat yksityishenkilöt sekä työryhmät ja yhteisöt. Tieteissä vain yksityishenkilö voi hakea.

Uutta apurahaa voi hakea sen jälkeen kun käyttöselvitys aiemmin säätiöltä saadusta apurahasta on sähköisesti toimitettu säätiöön.

mihin tarkoitukseen?

Elokuun päähaussa apurahaa haetaan tiettyyn käyttötarkoitukseen kuten esimerkiksi väitöskirjatyöhön, taiteelliseen työskentelyyn tai tapahtuman järjestämiseen. Käyttötarkoitukset on avattu aloittain tieteissä, kirjallisuudessa, taiteissa ja kansanvalistuksessa. Apurahaa voi myös hakea taiteelliseen työskentelyyn New Yorkin taiteilijaresidenssissä ja Villa Lantessa. New Yorkin taiteilijaresidenssihaun järjestää Kordelinin säätiö ja Villa Lanten haun IRF-säätiö.

YLEISET Kriteerit

Apuraha voidaan myöntää, jos työ täyttää säätiön säännöissä mainitun tarkoituksen:
suomalaiskansalliselle kulttuurityölle on suotava tukea sen sisälliseksi voimistumiseksi ja syventämiseksi tai suomalaisuuden edustamiseksi muiden kansojen piirissä. Hakijalla on mahdollisuus saada apuraha, jos apurahalla aikaansaatava työ täyttää edellä mainitun ehdon ja hakijalla on aikaisemman näytön perusteella edellytykset toteuttaa esittämänsä suunnitelma.

APURAHAN suuruus, päähaku

Tieteen apurahat
  • Kokovuotinen apuraha väitöskirjatyöhön on enintään 24 000 euroa. Kokovuotinen apuraha on mahdollista myöntää erillisistä hakemuksista toiseksi ja kolmanneksi vuodeksi.
  • Puolivuotinen apuraha väitöskirjatyöhön on
   enintään 12 000 euroa.
  • Kokovuotinen apuraha väitöskirjan jälkeiseen tutkimukseen on
   enintään 28 000 euroa.
  • Apuraha tutkimusvierailuun tai kongressimatkaan on vapaamääräinen
   eli hakija itse määrittää sekä keston että haettavan apurahan suuruuden.
  • Apurahaa ei myönnetä väitöskirjatyötään aloittavalle.
  • Taiteen, kirjallisuuden ja kansanvalistuksen apurahat
   • Henkilökohtainen 12. kuukauden työskentelyapuraha on enintään 24 000 euroa
   • Henkilökohtainen 6. kuukauden työskentelyapuraha on enintään 12 000 euroa
   • Hankkeeseen säätiö voi myöntää enintään 30 000 euron apurahan. Jos kyse on mittavammasta hankkeesta, lue lisää suuret kulttuurihankkeet.
   • Henkilökohtainen apuraha voi myös olla vapaamääräinen, eli hakija itse määrittelee työn keston ja haettavan summan.

apuraha ja Ansiotyö

Päätoimiseen työskentelyyn myönnettävä apuraha edellyttää vapautta ansiotyöstä. Päätoimiseen työskentelyyn tarkoitetun apurahan kanssa ei voi samanaikaisesti nauttia toista vastaavaa rahoitusta, esimerkiksi toista työskentelyapurahaa tai palkkaa tai aikuiskoulutustukea tai työttömyyskorvausta. Päätoimiseen työskentelyyn tarkoitettua apurahaa ei myöskään voida myöntää, jos henkilö on palkallisessa tohtorinkoulutettavan tehtävässä. Apurahakaudella voi kuitenkin olla palkkatyössä enintään 25% työajasta. Periaatteena on, että apurahalla tehtävän työn ohella voi tehdä esimerkiksi satunnaisia tai säännöllisiä tuntitöitä. Tällä ei ole vaikutusta apurahakauden pituuteen.

Hakemusten arviointi

Hakemusten arvioinnissa vaikuttavat hakemuksen laatu, tieteellinen tai taiteellinen ansiokkuus sekä hakijan esittämä kustannusarvio. Säätiön jaostojen asiantuntijat arvioivat hakemukset. Arvioijat lukevat satoja hakemuksia. Hakijan on kyettävä erottumaan ja vakuuttamaan lukija heti työn nimeämisestä lähtien. Hyvä hakemus on selkeä, ytimekäs ja havainnollinen. Työ, johon apurahaa haetaan, on toteuttamiskelpoinen ja innostava. Erityisesti työryhmien ja yhteisöjen hankerahoituksessa arvioijat kiinnittävät huomiota myös siihen, miten huolellisesti kustannusarvio on laadittu.

Mille ajalle?

Päärahaston apuraha on pääsääntöisesti tarkoitettu nostettavaksi myöntövuotta seuraavana vuonna ja käytettäväksi kahden vuoden kuluessa sen myöntämisestä. Säätiö myöntää apurahaa työhön, joka aikaisintaan alkaa myöntövuoden lokakuussa.  Tämä koskee myös tutkimusvierailuja ja kongressimatkoja. Apuraha myönnetään kerrallaan yhdeksi vuodeksi.

MILLOIN PÄÄTÖKSET?

 • Päärahaston haku on vuosittain elokuussa, päätöksistä kerromme hakijoille lokakuussa
 • Kaupunki- ja kohderahastojen haku on vuosittain tammikuussa, päätöksistä kerromme maaliskuussa
 • Suuret kulttuurihankkeet haku on vuosittain tammikuussa, päätöksistä kerromme maaliskuussa
 • New Yorkin taitelijaresidenssin haku on huhtikuussa, päätöksistä kerromme kesäkuussa.
 • Villa Lanten taiteilijaresidenssin päätöksistä tiedotetaan kesäkuussa.
 • post doc -poolin apurahat, tarkista ajat post doc -poolin sivuilta

HUOM. Suuret kulttuurihankkeet -haku tammikuussa 2018

Suuret kulttuurihankkeet -haku järjestetään tammikuussa, lue lisää.

Rekisterinpitäjän tietosuojaseloste (pdf)

icon
Oletko valmis kirjoittamaan loistavan hakemuksen?

Hae apurahaa apurahojen verkkopalvelussa. Sitä ennen onhan

 • hakuaika ja hakukriteerit selvillä
 • hakijan ohjeet sekä kysymyksiä ja vastauksia -osiot luettu
 • miksi, mihin tarkoitukseen ja millainen lopputulos kirkkaana mielessä
 • Valmista on! Siirry kirjoittamaan loistava hakemus
Apurahojen verkkopalveluun
Hakuprosessi
1

Tarkista hakukelpoisuus ja hakuaika. Päärahaston hakuaika on vuosittain elokuussa. Kaupunki- ja kohderahastojen sekä suuret kulttuurihankkeet hakuaika on tammikuussa.

2

Varaa riittävästi aikaa. Tutustu ohjeisiin ja varaa riittävästi aikaa hakemuksen kirjoittamiseen, kustannusarvion tekemiseen ja liitteiden kokoamiseen.

3

Kirjaudu apurahojen verkkopalveluun. Ota käyttäjätunnus ja salasana talteen.

4

Tee loistava hakemus. Asiantuntijat lukevat satoja hakemuksia. Varmista, että hän ymmärtää mihin haet apurahaa ja millaista lopputulosta työlläsi  tavoittelet. Miksi säätiön kannattaa tukea juuri sinun työskentelyäsi? Kirjoita tärkeimmät asiat ensin ja tavoittele konkretiaa. Älä jaarittele.

5

Tarkista hakemuksen sisältö ja kieliasu. Kirjoitatithan ytimekkäästi? Selviääkö työn tavoite? Ovathan tarvittavat liitteet mukana?

6

Lähetä hakemus liitteineen hakuajan puitteissa.

Olemme myös Facebookissa

Taidegraafikko Eeva-Liisa Isomaa jatkaa työskentelyään Livian talo -aiheen parissa Villa Lanten -taiteilijaresidenssissä. Eevan-Liisan töitä esillä Galleria Gssä Helsingissä Pikku-Roballa 18.6.2017 asti.

2 likes, 0 comments1 day ago

Gongratulations video and photography artist Iiu Susiraja and performance artist Eero Yli-Vakkuri, The New York Residence grantees 2018! Finnish Cultural Institute in New York and iscp – International Studio & Curatorial Program thank you for brilliant..

26 likes, 1 comments1 week ago

Kuvataiteilija Karoliina Hellberg vastaa: ”Mietin sellaista kuin keskustelutilaisuuksien moninaistumista ja vakiintumista gallerioihin ja museoihin. Ainakin minulla on sellainen olo, että niitä on nykyään enemmän. Esimerkiksi Riisuttu -näyttelyn..

2 likes, 0 comments2 weeks ago