Apurahat | Kansanvalistus

Kordelinin säätiö edistää toiminnallaan sivistyksen läpimurtoja.

Säätiö myöntää apurahoja yksityishenkilöille ja yhteisöille hankkeisiin, jotka vahvistavat tutkitun ja asiantuntijuuteen perustuvan tiedon asemaa. Onnistunut läpimurto tavoittaa kohderyhmänsä laajasti ja saa aikaan muutosta. Haluamme vahvistaa kriittistä ajattelua, moniäänisyyttä ja demokratiaa. Tavoitteenamme on sivistynyt ja aktiivinen kansalainen.

 

icon
Hakuaika: 15.–31.8.2025
Päätös: Marraskuu 2025

Apurahan tarkoitus

Kansanvalistuksen apurahoja myönnetään hankkeisiin, jotka vahvistavat tutkitun ja asiantuntijuuteen perustuvan tiedon asemaa, kriittistä ajattelua sekä edistävät tiedon jakamista laajalle yleisölle. Hankkeiden tulee vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen kykyä toimia aktiivisesti yhteiskunnassa.

Säätiö tukee laajempia kokonaisuuksia, esimerkiksi juttusarjoja sekä julkaisuja ja niihin liittyviä tapahtumia. Apurahoja ei myönnetä yksittäisiin julkaisuihin tai artikkeleihin.

Hanketta arvioitaessa keskeistä on sen vaikuttavuus. Vaikuttava kansanvalistuksen hanke tähtää yhteen tai useampaan seuraavista tavoitteista:

  • Kriittisen ajattelun vahvistaminen. Yleisö oppii arvioimaan tietoa kriittisesti ja erottelemaan luotettavat lähteet epäluotettavista. Tämä auttaa torjumaan väärää tietoa ja lisää luottamusta tieteeseen, asiantuntijuuteen ja demokratiaan.
  • Yhteisöllisyyden ja yhteiskunnallisen koheesion vahvistaminen. Yksilöiden ja yhteisöjen kyky osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon vahvistuu. Hanke voi toimia myös sillanrakentajana eri väestöryhmien välillä ja vähentää polarisaatiota.
  • Kansainvälisyyden ja globaalin näkökulman edistäminen. Hanke lisää ymmärrystä eri kulttuureista ja tavoista sekä edistää suvaitsevaisuutta. Hanke voi korostaa kansainvälisen yhteistyön merkitystä esimerkiksi kestävän kehityksen tai ihmisoikeuksien edistämisessä.
  • Käytännön taitojen kehittäminen. Hanke tarjoaa tietoa, koulutusta ja konkreettisia työkaluja esimerkiksi lukutaidon, digitaalisen osaamisen tai medialukutaidon kehittämiseen.

Kuka voi hakea?

Apurahaa voivat hakea suomalaiset tai Suomessa toimivat yksityishenkilöt ja rekisteröidyt, y-tunnuksella toimivat yhteisöt. Työryhmä voi hakea, jos apurahan virallisena hakijana toimii yhdistys. Tällöin yhdistys hakee apurahaa työryhmän jäsenille.

Miten hakemukset arvioidaan?

Hakemusten arviointi perustuu seuraaviin seikkoihin:

  • Millaista tietoa ja osaamista työskentelyn tuloksena syntyy.
  • Mikä on hankkeen kohdeyleisö, miten yleisö tavoitetaan ja millä tavoin yleisöä osallistetaan hankkeessa.
  • Mikä on hankkeen merkitys ja mihin tavoitteiseen hanke tähtää
    (Kts. edellä: 1. kriittisen ajattelun vahvistaminen, 2. yhteisöllisyyden ja yhteiskunnallisen koheesion vahvistaminen, 3. kansainvälisyyden ja globaalin näkökulman edistäminen, 4. käytännön taitojen kehittäminen).
  • Miten hankkeessa syntynyt tieto tuodaan kohdeyleisölle ja/tai nostetaan osaksi yhteiskunnallista keskustelua.

Eduksi katsotaan monialaisuus ja yhteistyö eri toimijoiden väillä.

Apurahahakemukset arvioidaan kahdessa poolissa:

Pooli 1. Yksityishenkilöiden apurahat
Pooli 2. Yhteisöjen hankkeet

Hakija valitsee hakulomakkeella poolin, jossa hakemus arvioidaan.

Apurahahakemusten arviointi etenee kolmessa vaiheessa:

  1. Kansanvalistuksen jaoston asiantuntijat arvioivat hakemukset kahdessa poolissa.
  2. Jatkoon päässeet hakemukset arvioidaan ja rahoituspäätökset valmistellaan poolien yhteisessä kokouksessa.
  3. Säätiön hallitus tekee lopulliset rahoituspäätökset.

 

Apurahan suuruus ja kesto

Yksityishenkilöt voivat hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa kokoaikaiseen yhtäjaksoiseen työhön tietylle ajanjaksolle. Apuraha on 45 000 euroa ja tarkoitettu 12–18 kuukauden mittaiseen työskentelyyn.

Työskentelyapurahaan voi sisällyttää sekä työskentely- että kuluosuuden. Kuluosuus voi kattaa esimerkiksi materiaalit ja ostopalvelut. Apuraha kattaa työeläke- ja työtapaturmavakuutuksen sekä ryhmähenkivakuutuksen, lisätietoja Melasta. Apurahaa ei voi hakea yksinomaan kuluihin.

Yhteisöt voivat hakea työskentelyapurahaa hankkeeseen osallistuvien henkilöiden työskentelyyn ja/tai kuluapurahaa hankkeen kuluihin, verottajan ohjetta noudattaen. Apuraha on 50 000–100 000 euroa. Hankkeen kesto voi olla enintään 24 kuukautta.

Kuluapurahalla katetaan hankkeesta syntyviä kuluja, esimerkiksi palkkakustannuksia ja ostopalveluja. Kuluapuraha maksetaan yhteisön hallinnoimalle tilille. Työskentelyapurahat maksetaan suoraan hankkeeseen osallistuville henkilöille. Työskentelyapurahojen saaminen edellyttää, että niiden saajat on nimetty jo hakemuksessa. Työskentelyapuraha on yhdelle henkilölle 45 000 euroa ja se on tarkoitettu 12–18 kuukauden mittaiseen työskentelyyn.

Apurahan hakeminen

Hakuaika on 15.–31. elokuuta 2025. Hakuaika päättyy 31.8.2025 klo 16.00 Suomen aikaa. Apurahaa haetaan sähköisessä apurahajärjestelmässä. Apurahahakemuksia voi laatia ja lähettää järjestelmässä ainoastaan hakuaikana.

Apurahan hakeminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Yhteisön puolesta hakemuksen täyttää hankkeen vastuuhenkilö. Hakemus ja liitteet on toimitettava apurahajärjestelmään hakuajan puitteissa. Säätiö ei vastaanota keskeneräisiä tai myöhästyneitä hakemuksia tai liitteitä.

Hakemuksen liitteet

Yksityishenkilöt

  • Ansioluettelo (pakollinen). Suosituksena on käyttää Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimaa tutkijan ansioluettelomallia soveltuvin osin.
  • Työsuunnitelma (pakollinen). Pituus enintään viisi (5) sivua.
  • Kiinnostuksenilmaus (pakollinen). Säätiö edellyttää hakijan osoittavan jo hakuvaiheessa, että hankkeen yhteistyökumppani on ilmaissut kiinnostuksensa hanketta kohtaan. Tämän voi todentaa liittämällä hakemukseen em. taholta saadun sähköpostiviestin tai dokumentin, esimerkiksi vahvistuksen tuottajalta, jakelijalta tai julkaisijalta. Sopimuksia ei tule toimittaa.

Yhteisöt

  • Ansioluettelo hankkeen vastuuhenkilöltä ja/tai työryhmän jäseniltä (pakollinen). Suosituksena on käyttää Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimaa tutkijan ansioluettelomallia soveltuvin osin.
  • Hankesuunnitelma (pakollinen). Pituus enintään viisi (5) sivua.
  • Kiinnostuksenilmaus (pakollinen). Säätiö edellyttää hakijan osoittavan jo hakuvaiheessa, että hankkeen yhteistyökumppani on ilmaissut kiinnostuksensa hanketta kohtaan. Tämän voi todentaa liittämällä hakemukseen em. taholta saadun sähköpostiviestin tai dokumentin, esimerkiksi vahvistuksen tuottajalta, jakelijalta tai julkaisijalta. Sopimuksia ei tule toimittaa.
  • Hankebudjetti (pakollinen)
  • Toimintakertomus ja tilinpäätös (pakollinen)

Ohjeet liitteiden laatimiseen ja toimittamiseen:

  • Nimeä liitteet niiden sisältöä kuvaavalla tavalla, vältä erikoismerkkejä.
  • Kaikkien liitteiden on oltava pdf-muotoisia ja ne tulee lähettää apurahajärjestelmän kautta omina tiedostoinaan.
  • Yksittäisen liitteen enimmäiskoko on 3 MB.
  • Mikäli hakemus on puutteellinen, estää järjestelmä hakemuksen lähettämisen, kunnes olet lisännyt puuttuvat tiedot.

Apurahaa koskevat yleiset ehdot

Henkilökohtainen apuraha on tarkoitettu kokopäiväiseen, 12–18 kuukauden mittaiseen työskentelyyn. Ks. Apurahansaajan ohjeet: apurahakauden aikana sallittu osa-aikaisen työskentelyn määrä. Yhteisöjen hankkeet voivat olla kestoltaan enintään 24 kuukautta.

Työ tai hanke on mahdollista aloittaa heti myönteisen apurahapäätöksen jälkeen. Työskentelyn tulee käynnistyä seuraavan kalenterivuoden aikana. Esimerkiksi, jos apuraha myönnetään vuonna 2025, tulee työskentelyn käynnistyä vuoden 2026 aikana.

Apurahaa ei myönnetä takautuvasti.

Kordelinin säätiöltä saadusta aiemmasta apurahasta tulee toimittaa käyttöselvitys ennen uuden apurahan hakemista.

Apuraha ja verotus

Lue lisää apurahan saajan ohjeet -sivultamme. Verotusta koskevat säädökset voivat muuttua ja niiden tulkinta voi vaihdella jossain määrin. Kordelinin säätiö ei ota vastuuta tietojen oikeellisuudesta eikä anna neuvoja verotuksesta. Epäselvissä tapauksissa apurahansaajan tulee pyytää ohjeita suoraan verottajalta (vero.fi).

Usein kysytyt kysymykset

Katso myös Usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.

Päätökset

Alfred Kordelinin säätiön hallitus tekee päätökset myönnettävistä apurahoista marraskuussa. Lähetämme kaikille hakijoille tiedon päätöksestä sähköpostitse marraskuun aikana.