Kansanvalistuksen apurahoja myönnetään hankkeisiin, jotka vahvistavat tutkitun ja asiantuntijuuteen perustuvan tiedon asemaa, kriittistä ajattelua sekä edistävät tiedon jakamista laajalle yleisölle. Hankkeiden tulee vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen kykyä toimia aktiivisesti yhteiskunnassa.
Säätiö tukee laajempia kokonaisuuksia, esimerkiksi juttusarjoja sekä julkaisuja ja niihin liittyviä tapahtumia. Apurahoja ei myönnetä yksittäisiin julkaisuihin tai artikkeleihin.
Hanketta arvioitaessa keskeistä on sen vaikuttavuus. Vaikuttava kansanvalistuksen hanke tähtää yhteen tai useampaan seuraavista tavoitteista:
Apurahaa voivat hakea suomalaiset tai Suomessa toimivat yksityishenkilöt ja rekisteröidyt, y-tunnuksella toimivat yhteisöt. Työryhmä voi hakea, jos apurahan virallisena hakijana toimii yhdistys. Tällöin yhdistys hakee apurahaa työryhmän jäsenille.
Hakemusten arviointi perustuu seuraaviin seikkoihin:
Eduksi katsotaan monialaisuus ja yhteistyö eri toimijoiden väillä.
Pooli 1. Yksityishenkilöiden apurahat
Pooli 2. Yhteisöjen hankkeet
Hakija valitsee hakulomakkeella poolin, jossa hakemus arvioidaan.
Yksityishenkilöt voivat hakea henkilökohtaista työskentelyapurahaa kokoaikaiseen yhtäjaksoiseen työhön tietylle ajanjaksolle. Apuraha on 45 000 euroa ja tarkoitettu 12–18 kuukauden mittaiseen työskentelyyn.
Työskentelyapurahaan voi sisällyttää sekä työskentely- että kuluosuuden. Kuluosuus voi kattaa esimerkiksi materiaalit ja ostopalvelut. Apuraha kattaa työeläke- ja työtapaturmavakuutuksen sekä ryhmähenkivakuutuksen, lisätietoja Melasta. Apurahaa ei voi hakea yksinomaan kuluihin.
Yhteisöt voivat hakea työskentelyapurahaa hankkeeseen osallistuvien henkilöiden työskentelyyn ja/tai kuluapurahaa hankkeen kuluihin, verottajan ohjetta noudattaen. Apuraha on 50 000–100 000 euroa. Hankkeen kesto voi olla enintään 24 kuukautta.
Kuluapurahalla katetaan hankkeesta syntyviä kuluja, esimerkiksi palkkakustannuksia ja ostopalveluja. Kuluapuraha maksetaan yhteisön hallinnoimalle tilille. Työskentelyapurahat maksetaan suoraan hankkeeseen osallistuville henkilöille. Työskentelyapurahojen saaminen edellyttää, että niiden saajat on nimetty jo hakemuksessa. Työskentelyapuraha on yhdelle henkilölle 45 000 euroa ja se on tarkoitettu 12–18 kuukauden mittaiseen työskentelyyn.
Hakuaika on 15.–31. elokuuta 2025. Hakuaika päättyy 31.8.2025 klo 16.00 Suomen aikaa. Apurahaa haetaan sähköisessä apurahajärjestelmässä. Apurahahakemuksia voi laatia ja lähettää järjestelmässä ainoastaan hakuaikana.
Apurahan hakeminen edellyttää tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Yhteisön puolesta hakemuksen täyttää hankkeen vastuuhenkilö. Hakemus ja liitteet on toimitettava apurahajärjestelmään hakuajan puitteissa. Säätiö ei vastaanota keskeneräisiä tai myöhästyneitä hakemuksia tai liitteitä.
Henkilökohtainen apuraha on tarkoitettu kokopäiväiseen, 12–18 kuukauden mittaiseen työskentelyyn. Ks. Apurahansaajan ohjeet: apurahakauden aikana sallittu osa-aikaisen työskentelyn määrä. Yhteisöjen hankkeet voivat olla kestoltaan enintään 24 kuukautta.
Työ tai hanke on mahdollista aloittaa heti myönteisen apurahapäätöksen jälkeen. Työskentelyn tulee käynnistyä seuraavan kalenterivuoden aikana. Esimerkiksi, jos apuraha myönnetään vuonna 2025, tulee työskentelyn käynnistyä vuoden 2026 aikana.
Apurahaa ei myönnetä takautuvasti.
Kordelinin säätiöltä saadusta aiemmasta apurahasta tulee toimittaa käyttöselvitys ennen uuden apurahan hakemista.
Lue lisää apurahan saajan ohjeet -sivultamme. Verotusta koskevat säädökset voivat muuttua ja niiden tulkinta voi vaihdella jossain määrin. Kordelinin säätiö ei ota vastuuta tietojen oikeellisuudesta eikä anna neuvoja verotuksesta. Epäselvissä tapauksissa apurahansaajan tulee pyytää ohjeita suoraan verottajalta (vero.fi).
Katso myös Usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.
Alfred Kordelinin säätiön hallitus tekee päätökset myönnettävistä apurahoista marraskuussa. Lähetämme kaikille hakijoille tiedon päätöksestä sähköpostitse marraskuun aikana.