Apurahansaajan ohjeet
Apurahansaajana olet velvollinen toimimaan annettujen ohjeiden mukaan, ilmoittamaan muutoksista sekä raportoimaan apurahan käytön säätiölle.
Apurahan käyttöaika
Apuraha on käytettävä kahden (2) vuoden kuluessa myöntöpäivästä lukien ja se tulee käyttää siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Myönnetyn apurahan vastaanottamisesta ei tarvitse erikseen ilmoittaa säätiölle.
Apurahatyöskentelyn tai hankkeen aloittaminen
Apurahansaajan tulee ensisijaisesti noudattaa työsuunnitelmassa esittämäänsä aikataulua.
Tieteen, taiteen ja kansanvalistuksen apurahat
Päätökset tehdään marraskuussa. Apurahatyö/hanke on mahdollista aloittaa aikaisintaan myöntövuoden joulukuussa. Apurahatyön tulee käynnistyä viimeistään myöntövuotta seuraavan kalenterivuoden aikana.
Suuret kulttuurihankkeet
Päätökset tehdään maaliskuussa. Hanke on mahdollista aloittaa aikaisintaan myöntövuoden huhtikuussa. Hankkeen tulee käynnistyä myöntövuoden aikana.
Kaupunki- ja kohderahastot
Päätökset tehdään maaliskuussa. Apurahatyö/hanke on mahdollista aloittaa aikaisintaan myöntövuoden huhtikuussa. Apurahatyön/hankkeen tulee käynnistyä myöntövuoden aikana.
Apurahapäätös ja myöntödokumentit
Apurahapäätös ja apurahan käyttöön liittyvät ohjeet ovat saatavissa apurahajärjestelmässä pdf-dokumentteina. Apurahapäätöstä ei postiteta. Järjestelmässä ovat saatavissa seuraavat dokumentit:
- Myöntökirje
- Myöntökirja
- Apurahan saajan lakisääteistä vakuutusta koskeva esite (Mela)
Myöntökirjassa on kerrottu apurahan saajan nimi, titteli/nimike, käyttötarkoitus, myönnetty summa, myönnetty työskentelyn kesto sekä myöntöpäivämäärä. Myöntökirjeestä löytyy apurahansaajan ohjeiden lisäksi apurahan maksatuspyynnön tekemiseen tarvittava vahvistuskoodi.
Löydät myöntödokumentit ja vahvistuskoodin järjestelmästä seuraavasti:
- Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksillasi/mobiilivarmenteella.
- Klikkaa sivun alareunassa ”Maksatuspyyntö”.
- Seuraavaksi aukeavalla sivulla n. puolivälissä näet siniset linkit otsikoilla ”Myöntökirje”, ”Myöntökirja” jne.
- Klikkaa linkkiä ”Myöntökirje”. Linkistä aukeaa PDF-dokumentti, jonka voi tallentaa omalle tietokoneelle.
- Vahvistuskoodi löytyy Myöntökirje-dokumentista ja se on apurahakohtainen.
Työskentelyapuraha ja kuluosuus
Apuraha on saajalleen (yksityishenkilö) apurahaa, ei työ- tai virkasuhteessa tehtävästä työstä maksettavaa palkkaa. Täysipäiväiseen työskentelyyn myönnetyn apurahan tarkoituksena on mahdollistaa hankkeen parissa työskentely kokopäiväisestä ansiotyöstä vapaana. Työskentelyapuraha on tarkoitettu hakemuksessa kuvatun toiminnan toteuttamiseen kattamalla elinkustannukset ja mahdolliset työskentelyyn liittyvät kulut määrätyltä ajalta.
Tieteen, taiteen ja kansavalistuksen apurahat
Henkilökohtainen apuraha 45 000 euroa on tarkoitettu hakijan hakemuksen mukaisesti 12–18 kuukauden työskentelyyn ja kuluihin. Apuraha 45 000 sisältää työskentelyosuuden ja voi lisäksi sisältää kuluosuuden. Hakija määrittää kuluosuuden hakemuksessa itse tarpeensa mukaisesti. Hakija voi valita joustavasti ja suunnitelmansa lähtökohdista käsin, käyttääkö apurahan kokonaan työskentelyyn vai sisällyttääkö hän apurahaan myös kuluosuuden.
Esimerkki.
Hakijalle myönnetään 45 000 euron apuraha 12 kuukauden työskentelyyn ja kuluihin. Hakija on määritellyt työskentelyapurahan osuudeksi 36 000 euroa ja kulujen osuudeksi 9000 euroa. Työskentelyapurahan suuruus kuukautta kohti on tällöin 3000 euroa (36 000 € / 12 kk).
Kuluapurahat
Rekisteröidyn yhteisön edelleen maksamat korvaukset tehdystä työstä ovat palkkaa, josta tulee suorittaa työnantajan sivukulut. Yhteisö ei voi maksaa saamaansa kuluapurahaa itse eteenpäin apurahoina.
Apurahan nostaminen ja maksupäivä
Apurahan maksuaikataulun tulee noudattaa apurahahankkeen/työsuunnitelman käyttöaikataulua. Apuraha on mahdollista nostaa yhdessä tai useammassa erässä saajan tarpeiden mukaisesti.
Apurahan maksua pyydetään apurahajärjestelmässä tekemällä maksatuspyyntö halutuille kuukausille. Apurahojen maksupäivä on kuun alussa, yleensä kuun ensimmäinen arkipäivä, ellei toisin ilmoiteta.
Maksatuspyyntö on tehtävä palveluun edellisen kuukauden 16. päivään mennessä. Emme voi taata, että tämän jälkeen tehdyt pyynnöt ehditään käsitellä ennen seuraavaan kuun maksupäivää.
Apurahat maksetaan saajan palvelussa ilmoittamalle tilille.
- Henkilökohtaisen työskentelyapurahan saaneet ilmoittavat palvelussa henkilökohtaisen tilinumeronsa, jolle apuraha maksetaan.
- Yhteisöt ilmoittavat yhteisön tilinumeron, jolle apuraha maksetaan. Jos yhteisön saamaan apurahaan on sisällytetty henkilökohtaisia työskentelyapurahoja, henkilökohtaisia apurahaosuuksia hallinnoivat niiden saajat.
Huom! Yhteisöjen tulee toimittaa järjestelmään ensimmäisen maksatuspyynnön yhteydessä (sekä tilinumeron vaihtuessa) vahvistus maksutiedoista kahdelta yhdistyksen nimenkirjoitusoikeudelliselta henkilöltä.
Työskentelyn keskeyttäminen ja muutoksista sopiminen
Säätiön myöntämät henkilökohtaiset työskentelyapurahat on tarkoitettu kokoaikaiseen yhtäjaksoiseen työskentelyyn ja mahdollisiin kuluihin myönnetyn keston (kk) mukaisesti. Myönnetyn keston voi tarkistaa myöntökirjasta.
Apurahan maksaminen ja työskentely on mahdollista keskeyttää ja käyttökautta pidentää esimerkiksi kokopäivätyön, vanhempainvapaan tai sairauden vuoksi. Apurahakausi on mahdollista keskeyttää kerran. Keskeytyksistä ja muutoksista työskentelyyn tulee sopia aina säätiön kanssa etukäteen.
Apurahansaajan on ilmoitettava säätiön toimistoon muutokset hankkeeseen/työskentelyyn (esimerkiksi yhteystietojen ja yhteishenkilöiden vaihtuminen, työskentelyn keskeytyminen, myönnetty päällekkäinen rahoitus tai jos hanke ei toteudu).
Toimita vapaamuotoinen muutospyyntö kirjallisesti säätiön toimistolle sähköpostitse: toimisto(at)kordelin.fi. Apurahaa ei voi käyttää ennen kuin muutos on käsitelty säätiössä.
Apurahan peruminen
Jos apurahaa ei ole nostettu kahden vuoden kuluessa myöntöpäivästä lukien, se peruutetaan ilman erillistä ilmoitusta. Apuraha peruutetaan, jos apurahalla tehtävää työtä ei toteuteta. Jos apurahaa ei ole käytetty ohjeiden mukaisesti, voidaan maksettu apuraha periä takaisin. Säätiö voi keskeyttää apurahan maksun, jos saaja toimii säätiön apurahansaajan ohjeiden vastaisesti.
Osa-aikainen työskentely apurahakaudella
Apurahakaudella on mahdollista olla palkkatyössä enintään 50 %:a kokonaistyöajasta. Huomaathan, että muu työskentely apurahakauden aikana ei vaikuta apurahan myönnettyyn kestoon. Saajan tulee itse selvittää apurahan mahdollinen vaikutus saajan muihin tuloihin, etuuksiin ja verotukseen.
Verotus ja apuraha
Tieteellisen tutkimukseen tai taiteelliseen työskentelyyn myönnetyt apurahat ovat verovapaita valtion vuotuista taiteilija-apurahaa vastaavaan euromäärään saakka. Verotusta koskevat säädökset voivat muuttua ja niiden tulkinta voi vaihdella jossain määrin. Kordelinin säätiö ei ota vastuuta tietojen oikeellisuudesta eikä anna neuvoja verotuksesta. Epäselvissä tapauksissa apurahansaajan tulee pyytää ohjeita suoraan verottajalta (vero.fi).
Apurahansaajan tulee ilmoittaa Alfred Kordelinin säätiöltä saamansa apuraha veroilmoituksessaan. Säätiö ilmoittaa tiedot apurahoista Verohallinnolle ja ne näkyvät esitäytetyssä veroilmoituksessa. Apurahat näkyvät esitäytetyllä veroilmoituksella maksajan ilmoittamien tietojen mukaisina. Apurahat sekä palkinnot ovat sen verovuoden tuloa, jona ne maksetaan. Lue lisää ohjeita apurahan verotuksesta vero.fi verkkosivuilta.
Apuraha ja lakisääteinen sosiaaliturva (Mela)
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela hoitaa apurahansaajien sosiaaliturvaa eläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusturvan osalta. Lakisääteinen vakuutusmaksu on noin 15–20 % työskentelyapurahan määrästä. Vakuutusvelvollisuus koskee henkilökohtaisella apurahalla työskenteleviä. Apurahan saajan tulee itse olla yhteydessä Melaan vakuutusvelvollisuutensa selvittämiseksi.
Kordelinin säätiö on velvollinen ilmoittamaan ja antamaan tarvittaessa lisätietoja Melalle myöntämistään apurahoista. Ilmoitamme Melalle sellaiset luonnolliselle henkilölle tai työryhmälle työskentelyyn myönnetyt apurahat, joiden kesto on vähintään neljä (4) kuukautta ja apurahan määrä ylittää vakuuttamisen vähimmäisrajan.
Lisätietoa apurahansaajan sosiaaliturvasta saa Melan asiakaspalvelusta: mela.fi | Apurahansaajat
Apurahan käyttöselvitys
Apurahansaaja on velvollinen toimittamaan saamastaan apurahastaan käyttöselvityksen säätiölle. Tee käyttöselvitys heti, kun apurahalla tehtävä työskentely tai hanke päättyy, kuitenkin viimeistään 3 kuukauden kuluessa viimeisestä maksuerästä tai hankkeen päättymisestä. Apurahan käyttöselvityksessä raportoidaan säätiön apurahalla tehty työ/hanke. Käyttöselvitys täytetään ja lähetetään apurahajärjestelmässä.
Hankkeiden ja työryhmien raportoinnista vastaa hankkeen vastuullinen vetäjä. Uutta apurahaa ei voida myöntää, jos säätiön myöntämät aiemmat apurahat ovat selvittämättä ja/tai apuraha nostamatta.
Huom! Suuret kulttuurihankkeet -apurahat sekä säätiöiden post doc -poolin apurahat raportoidaan säätiölle omilla lomakkeillaan ja sovitussa aikataulussa.
Säätiön nimen mainitseminen
Huomioithan säätiömme viestiessäsi hankkeestasi tai työskentelystäsi. Alfred Kordelinin säätiö tulee mainita rahoittajana hankkeen mahdollisilla verkkosivuilla, mediatiedotteissa ja verkkouutisissa sekä hankkeen muissa materiaaleissa, esim. tapahtumien käsiohjelmissa ja julkaisuissa.
Mediatiedotteiden ja verkkouutisten osalta toivomme, että nimi mainitaan ensisijaisesti kirjoitetussa muodossa: Alfred Kordelinin säätiö.
Logoa voi käyttää nimen kirjoitetun muodon lisäksi, mikäli käyttökohde sen mahdollistaa. Painetuissa materiaaleissa, kuten käsiohjelmissa ja julkaisuissa, logoa voi käyttää myös yksinään ilman kirjoitettua muotoa. Säätiön logon voit ladata täältä.
Sosiaalisen median kanavissa kannustamme käyttämään aihetunnisteita #kordelininsäätiö ja merkitsemään @kordelininsaatio. Löydät Alfred Kordelinin säätiön Facebookista, Instagramista, LinkedInistä ja YouTubesta.
Viestimme hankkeiden ajankohtaisista kuulumisista mielellämme myös omissa kanavissamme ja otamme vastaan tietoa esimerkiksi kaikista hankkeen puitteissa järjestettävistä tapahtumista. Tiedotteet, kutsut ja mainokset voi lähettää osoitteeseen toimisto@kordelin.fi
Tilaa uutiskirjeemme
Tiedotamme säätiön ajankohtaisista asioista verkkosivuillamme, sosiaalisen median kanavissamme sekä 4–6 kertaa vuodessa lähetettävän uutiskirjeemme kautta. Tilaa uutiskirjeemme täältä