Suuret kulttuurihankkeet

Etsimme läpimurtoihin tähtääviä suuria kulttuurihankkeita, jotka tukevat tavoitettamme luoda moniäänisempi, osaavampi ja kansainvälisempi Suomi

Suurten kulttuurihankkeiden tulee olla kunnianhimoisia ja tarjota ratkaisuja yhteiskunnallisiin haasteisiin taiteen, tieteen tai kansanvalistuksen näkökulmista tai niiden yhdistelminä. Hakemusten arvioinnissa korostamme vaikuttavuutta, poikkialaisuutta ja pitkän aikavälin jatkuvuutta – tavoitteenamme on elinvoimainen ja itseään kannatteleva kulttuurikenttä, joka rikastuttaa yhteiskuntaa kestävällä tavalla.

Yhteisöille suunnattu rahoitus on kaksivuotinen, suuruudeltaan 100 000–300 000 euroa. Toteutuneiden hankkeiden on mahdollista hakea siltarahoitusta toiminnan jatkuvuuden ja vaikuttavuuden tueksi.

Säätiö seuraa toteutuneita hankkeita aktiivisesti.

icon
Hakuaika: 1.–31.1.2025 (hakuaika päättyy klo 16)
Päätös: maaliskuu 2025

 

Kenelle rahoitus on tarkoitettu?

Rahoitus on tarkoitettu yhteisöille ja rekisteröidyille yhdistyksille. Työryhmä (esimerkiksi tutkimusryhmä tai taiteilijaryhmä) voi hakea, jos virallisena hakijana toimii esimerkiksi yliopisto, rekisteröity yhdistys tai muu yhteisö. Yksityishenkilöt eivät voi hakea suuret kulttuurihankkeet -rahoitusta.

Tuki on tarkoitettu käytettäväksi apurahan myöntämisen jälkeen syntyviin työkustannuksiin ja kuluihin.

Suuri kulttuurihanke ja siltarahoitus

Suuri kulttuurihanke on kaksivuotinen, ja sitä haetaan yhdellä hakemuksella kahdeksi vuodeksi. Kaksivuotisen rahoituksen suuruus voi vaihdella, 100 000–300 000 euroa.

Jo toteutuneille suurille kulttuurihankkeille voidaan myöntää siltarahoitusta jatkuvuuden ja vaikuttavuuden tueksi. Rahoitus on tarkoitettu edelleen aktiivisille hankkeille, joilla on osoittaa selkeä suunnitelma siitä millä toimenpiteillä hankkeen mahdollisuudet saada jatkorahoitusta paranevat ja miten hankkeen vaikuttavuus kasvaa. Rahoituksen suuruus ja kesto voivat vaihdella (50 000–150 000 euroa).

Hakuaika

Hakupalvelu avautuu 1. tammikuuta, ja haku päättyy 31. tammikuuta 2025 klo 16:00 Suomen aikaa. Hakemusta tai sen liitteitä ei voi lähettää postitse tai sähköpostitse. Suuria kulttuurihankkeita ja jo toteutuneiden suurten kulttuurihankkeiden siltarahoitusta haetaan omilla lomakkeillaan.

Hakemusten arviointi

Arviointi käynnistyy, kun apurahahaku on päättynyt 31.1.2025. Apurahahakemukset arvioidaan kolmessa ryhmässä: tiede, taide ja kansanvalistus. Olemme kutsuneet ryhmiin sekä säätiön luottamushenkilöitä että asiantuntijoita säätiön ulkopuolelta.

Hakemusten arviointi etenee neljässä vaiheessa:

  1. Asiantuntijat arvioivat hankkeiden arvioituja vaikutuksia erilaisten yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemiseksi sekä millaisiin läpimurtoihin hankkeissa pyritään.
  2. Temaattiset ryhmät kokoontuvat keskustelemaan niille osoitetuista hakemuksista ja valmistelevat omat ehdotuksensa.
  3. Ryhmät yhdessä valitsevat jatkoon kuudesta yhdeksään hanketta, jotka haastatellaan. Haastatteluihin osallistuu asiantuntijoita ja säätiön henkilökuntaa.
  4. Viimeisessä vaiheessa ryhmät yhdessä tekevät päätösesityksen rahoitettavista hankkeista säätiön hallitukselle.

Hallitus päättää rahoituksen saajat maaliskuun lopussa 2025.

Seuranta

Ensimmäisen vuoden jälkeen on toimitettava väliraportti, ja loppuraportti hankkeen päätyttyä. Siltarahoituksen hakeminen edellyttää loppuraportin tekemistä.

Toimita ensimmäisen toimintavuoden väliraportti 31.1.2025 mennessä apurahojen verkkopalvelussa. Jälkimmäisen vuoden apurahan maksaminen edellyttää, että hankevastaava on toimittanut väliraportin, jossa todennetaan hankkeen edistyneen suunnitellusti. Jos väliraporttia ei toimiteta tai hanke ei ole edennyt suunnitelmien mukaisesti, säätiö ei voi maksaa toisen vuoden apurahaa. Pidämme yhteyttä hanketoimijoihin myös hankkeen aikana.

Toimita hankkeen loppuraportti viimeistään kuukauden kuluttua hankkeen päättymisestä apurahojen verkkopalvelussa. Loppuraportti käydään läpi arviointikeskustelussa yhdessä säätiön edustajien kanssa.

Apuraha vai palkka?

Yhteisö voi hakea työskentelyapurahaa hankkeeseen osallistuvien henkilöiden työkustannuksiin ja kuluapurahaa hankkeen kuluihin verottajan ohjetta noudattaen. Tarkista apurahojen, stipendien ja tunnustuspalkintojen verotus. Tällöin osa apurahasta maksetaan työskentelyapurahoina hankkeeseen osallistuville henkilöille ja osa kuluapurahana hakijayhteisön kuten yliopiston tai rekisteröidyn yhdistyksen osoittamalle tilille yhteisön hallinnoitavaksi.

Työskentelyapuraha voi olla pituudeltaan enintään 24 kuukautta enintään 50 000 euroa henkilöä kohden siten, että apurahan suuruus on noin 2 080 euroa kuukaudessa. Apurahaa myönnetään vain kokopäiväiseen työskentelyyn. Huomiothan, että haettavan apurahan on sisällettävä myös Mela-maksu. Tarkista valtion verottoman taiteilija-apurahan suuruus.

Palkka

Yhteisö voi myös hakea rahoitusta hankkeeseen osallistuvien henkilöiden palkkakustannuksiin ja hankkeen kuluihin. Palkkakustannuksiin voi hakea tukea enintään 24 kuukaudelle. Tällaisessa tapauksessa yhteisö itse vastaa tavanomaisista työnantajavelvoitteista.

Apurahan hakija/saajatahon vastuuhenkilö vastaa hankkeesta kokonaisuudessaan.

Huom! Verotusta koskevat säädökset voivat muuttua ja niiden tulkinta jossain määrin vaihdella. Alfred Kordelinin säätiö ei siten voi ottaa vastuuta näiden tietojen oikeellisuudesta eikä antaa lähempiä neuvoja verotuksesta. Tarkista ohjeet verottajan sivuilta  Apurahojen, stipendien ja tunnustuspalkintojen verotus.

Huom! Yliopistojen perimä yleiskustannusosuus voi olla enintään 5 % Kordelinin säätiöltä haettavan rahoituksen kustannuksista.

Pakolliset liitteet

  • Hankkeen vetäjän/vetäjien ansioluettelo. Alfred Kordelinin säätiö suosittelee käyttämään Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimaa tutkijan ansioluettelomallia, jota voi soveltaa myös taidealoilla.
  • Hankkeeseen osallistuvien henkilöiden, joille rahoitusta haetaan, ansioluettelot. TENK ansioluettelomalli.
  • Laajempi työsuunnitelma. Laajemman työsuunnitelmaan on sisällytettävä hankkeen konkreettiset tavoitteet molemmille toimintavuosille.
  • Kiinnostuksenilmaus hankkeeseen osallistuvilta yhteistyökumppaneilta.
  • Hankkeen talousarvio eriteltynä.
  • Viimeisin toimintakertomus ja tilinpäätös.

Lue tarkemmat ohjeet liitteisiin hakulomakkeessa. Kaikkien liitteiden on oltava pdf-muotoisia.

Lisätiedot
toimitusjohtaja Erik Båsk
puhelin 040 825 8071
erik.bask@kordelin.fi