UKK | Elokuun apurahat 2025
Yleiset kysymykset
Millä tavoin säätiön jakamat apurahat ovat muuttuneet?
Säätiö edistää strategiansa mukaisesti vuosina 2025–2035 sivistyksen läpimurtoja tieteen, taiteen ja kansanvalistuksen aloilla. Säätiön rahoituksella pyritään jatkossa tukemaan aiempaa pitkäjänteisempää ja tavoitteellisempaa työskentelyä sekä vastaamaan ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin.
Elokuussa haettavana olevien apurahojen summat kasvavat ja apurahakaudet pitenevät, mikä tarjoaa työrauhaa ja mahdollisuuden pidempikestoiseen työskentelyyn. Apurahojen käyttöehdot ovat myös aiempaa joustavammat, apurahaan voi esimerkiksi halutessaan sisällyttää kuluosuuden. Lisäksi apurahakauden aikana on mahdollista olla palkkatyössä jopa 50 %:sti.
Kansanvalistuksen apurahoja myönnetään hankkeille, jotka vahvistavat tutkitun ja asiantuntijuuteen perustuvan tiedon asemaa sekä edistävät tiedon jakamista laajalle yleisölle. Tieteen ja taiteen henkilökohtaisissa apurahoissa erityisenä painopisteenä on apurahansaajan oma urapolku, erottautuminen ja ammatillinen kehittyminen. Tieteen apurahojen hakukriteerit muuttuvat olennaisesti: apurahoja myönnetään vastavalmistuneille tohtoreille oman urapolun löytämisen tueksi, ei enää väitöskirjatutkimuksen viimeistelyyn. Valmistuvien tohtoreiden lukumäärä tulee lähivuosina kasvamaan merkittävästi käynnissä olevan tohtorikoulutuspilotin myötä, ja säätiö haluaa apurahoillaan vastata tähän muutokseen.
Mitä sivistyksen läpimurrot tarkoittavat?
Sivistys on yhteiskuntaa uudistava ja ajassa elävä voimavara. Tiede, taide ja oppiminen edistävät sivistystä, ihmisten osallisuutta yhteiskunnassa sekä kestävää tulevaisuutta.
Puolentoistavuoden apuraha ei vielä muuta maailmaa, mutta olennaista on, että hakijalla on selkeä ja kunnianhimoinen tavoite sekä suunta ja suunnitelma tavoitetta kohti menemiseen. Läpimurto-sanalla viitataan tieteessä, taiteessa ja kansanvalistuksessa eri asioihin: Tieteessä onnistunut läpimurto on hakijan siirtymä tavoittelemalleen urapolulle. Taiteen apurahamme tukevat taiteen kansainvälistymistä ja kansallista arvostusta. Henkilökohtaiset apurahat on suunnattu tavoitteelliseen työskentelyyn, jolla hakija erottautuu ja haastaa itseään taiteen tekijänä. Yhteisöille myönnetään apurahoja kunnianhimoisiin hankkeisiin, jotka luovat uudenlaisia sisältöjä, toimintatapoja tai yleisökokemuksia. Kansanvalistuksen puolella onnistunut läpimurto on hanke, joka tavoittaa kohderyhmänsä laajasti ja saa aikaan muutosta.
Miksi taiteen eri alojen apurahat ovat haettavissa vuorovuosin?
Kordelinin säätiön rahoituksella pyritään jatkossa tukemaan aiempaa pitkäjänteisempää työskentelyä. Haluamme mahdollistaa taiteilijoille työrauhaa ja tukea tavoitteellista taiteellista työskentelyä.
Apurahamme ovat aiempaa suurempia ja apurahakaudet pidempiä. Apurahoja myönnetään jatkossa myös yhteisöille, ja joustavammat käyttöehdot mahdollistavat myös kuluosuuden sisällyttämisen apurahaan. Muutokset on toteutettu säätiön saaman palautteen perusteella.
Myönteisiä apurahapäätöksiä on vastaavasti jatkossa lukumäärällisesti vähemmän. Kohdentamalla suuremman summan tietyille taiteenaloille vuorovuosittain mahdollistamme sen, että hyvä hakemus tuottaa todennäköisemmin myönteisen apurahapäätöksen. Toivomme, että apurahojen hakeminen pysyy tämän myötä hakijoillemme mielekkäänä.
Mihin tarkoituksiin apurahaa ei myönnetä?
Apurahoja ei myönnetä muuhun kuin hakukuvauksissa kuvattuun toimintaan. Henkilökohtaisia apurahoja ei myönnetä yksinomaan kuluihin. Apurahoja ei myöskään myönnetä sosiaalisin perustein. TVL 82 §:n mukaan ainoastaan opintoja, tieteellistä tutkimusta tai taiteen harjoittamista varten saatu apuraha tai stipendi voi olla verovapaata tuloa Muuta tarkoitusta varten saadut apurahat ja stipendit ovat aina veronalaista ansiotuloa Lue lisää: vero.fi.
Milloin apurahahankkeen tai työn tulee käynnistyä? Voiko apurahaa hakea elokuussa 2025, jos projekti alkaa vasta vuonna 2027?
Ei voi. Tällaisessa tilanteessa apurahaa tulee hakea seuraavassa haussa elokuussa 2026. Apurahatyöskentelyn tai hankkeen täytyy käynnistyä myöntövuotta seuraavan kalenterivuoden aikana (pois lukien painavat syyt, kuten vanhempainvapaa tai sairastuminen). Esimerkiksi jos apuraha myönnetään marraskuussa 2025, tulee työskentelyn tai hankkeen käynnistyä viimeistään vuoden 2026 aikana.
Milloin päätökset tehdään?
Apurahoista päätetään marraskuussa 2025. Lähetämme kaikille hakijoille tiedon apurahanpäätöksestä sähköpostitse marraskuun aikana.
Hakukelpoisuus
Milloin haku on auki?
Tieteen, taiteen ja kansanvalistuksen apurahat ovat haettavissa 15.8.-31.8.2025. Hakuaika päättyy 31.8. klo 16.00 Suomen aikaa.
Olen Suomen kansalainen ja asun ulkomailla. Voinko hakea apurahaa? / Olen ulkomaalainen, mutta asun ja työskentelen Suomessa, voinko hakea apurahaa?
Kyllä voit. Apurahaa voi hakea, jos hakijalla on selkeä yhteys Suomeen kansalaisuuden tai esimerkiksi työskentely- tai asuinpaikan kautta.
Ovatko työryhmät ja yhteisöt hakukelpoisia tällä hakukierroksella?
Kyllä, työryhmät ja yhteisöt voivat hakea apurahaa taiteen ja kansanvalistuksen aloilla. Työryhmä on hakukelpoinen siten, että hankkeen vastuutaho ja hakija on yhteisö, jonka kanssa työryhmän jäsenet hakeutuvat yhteistyöhön. (ks. kohta 6). Tieteessä apurahaa voivat hakea vain yksityishenkilöt.
Voiko yksityishenkilönä hakea apurahaa pelkästään kuluihin?
Ei voi. Henkilökohtaisia apurahoja myönnetään 12–18 kuukauden mittaiseen työskentelyyn. Työskentelyyn on kuitenkin mahdollista sisällyttää kuluosuus työskentelyapurahan päälle. Esimerkiksi henkilökohtaista apurahaa 45 000 euroa voi käyttää 12 kuukauden työskentelyyn (30 000) ja apurahasta voi tällöin käyttää kuluihin 15 000 euroa.
Kuka voi hakea taiteen apurahaa?
Säätiö myöntää apurahoja ammattitaiteilijoille sekä taiteen alan yhteisöille. [Ks. Taiteen hakukuvaus.]
Ohjeissanne sanotaan seuraavaa: ”Apurahatyö/hanke on mahdollista aloittaa aikaisintaan myöntövuoden joulukuussa. Apurahatyön tulee käynnistyä viimeistään myöntövuotta seuraavan kalenterivuoden aikana.” Voiko apurahaa hakea vuonna 2025 tai 2026 alkavaan työskentelyyn tällä hakukierroksella?
Kyllä voi.
Hakukuvauksessanne lukee seuraavaa: ”Työryhmä voi hakea, jos apurahan virallisena hakijana toimii yhdistys. Tällöin yhdistys hakee apurahaa työryhmän jäsenille.” Antaisitteko esimerkin?
Esimerkki:
Työryhmä X, jossa on 2 jäsentä, haluaa hakea taiteen apurahaa. Työryhmä ottaa yhteyttä jo olemassa olevaan ja toimivaan rekisteröityyn yhteisöön Y ja sopii yhteistyöstä (esimerkiksi työryhmän esityksen pitämisestä teatterin tiloissa) ja apurahan hakemisesta Y:n kanssa.
Yhteisö Y vastaa apurahahakemuksen laatimisesta yhteisön nimissä ja on vastuussa hankkeen toteutuksesta yhdessä työryhmän kanssa. Yhteisö kertoo hakemuksessaan hankkeen lisäksi sovitusta yhteistyöstä työryhmän kanssa sekä nimeää työryhmän jäsenet, joille haetaan henkilökohtaisia työskentelyapurahoja. Myös hankkeen budjetissa tulee olla eriteltynä henkilökohtaiset työskentelyapurahat sekä yhteisölle maksettava mahdollinen kuluosuus.
Jos apuraha myönnetään, henkilökohtaiset työskentelyapurahat maksetaan suoraan säätiöltä hakemuksessa nimetyille henkilöille ja niitä koskevat normaalit työskentelyapurahaan liittyvät velvoitteet. Kuluosuus (esimerkiksi palkat, ostopalvelut) maksetaan suoraan yhteisön tilille.
Yhteisö on vastuussa siitä, että työryhmän kanssa toteutettava hanke ja työskentely etenee tavoitteen mukaisesti. Yhteisö tekee säätiölle selvityksen apurahojen käytöstä myös työryhmän jäsenten osalta.
Haemme apurahaa työryhmänä, ja virallisena hakija toimii yhteisö Y. Haluamme hakea sekä kuluapurahoja yhteisölle että henkilökohtaisia työskentelyapurahoja työryhmän jäsenille. Kaikki työryhmän jäsenet eivät kuitenkaan ole vahvistuneet hakuvaiheessa. Voiko apurahaa hakea, vaikka kaikkia jäseniä ei ole nimetty hakuvaiheessa?
Ei voi hakea. Työryhmän jäsenten tulee olla tiedossa jo hakuvaiheessa, eikä niitä voi ilmoittaa jälkikäteen.
Voiko hakijana toimia myös yritys? Entä valtion organisaatio, toiminimi tai kunta?
Kyllä voi, sillä edellytyksellä että yrityksen toteuttama hanke ja sen tavoitteet ovat yleishyödyllisiä. Toiminimi ei voi hakea apurahaa yhteisönä.
Yhteisö on vasta perustettu, eikä sillä ole hakuhetkellä Y-tunnusta. Voiko yhteisö tällöin hakea apurahaa?
Ei voi. Yhteisön tulee olla rekisteröity ja sillä tulee olla y-tunnus jo hakuvaiheessa.
Tiede
Voiko apurahaa hakea vuonna 2025 sekä väitöskirjan viimeistelyyn että post doc-tutkimukseen, eli voiko apurahalla sekä viimeistellä väitöskirjan että aloittaa tulevan uran suunnittelua? viimeistelisin väitöskirjani ja aloittaisin tulevan urani suunnittelun haettavalla apurahalla?
Ei voi. Tieteen apurahoja myönnetään hiljattain väitelleille ja uransa alkuvaiheessa oleville tutkijoille, joiden tohtorin tutkinnosta on kulunut enintään kaksi vuotta (tutkintotodistuksen päiväyksestä on alle kaksi vuotta aikaa).
Mitä aloja säätiö tukee? Minkä alan valitsen hakemuslomakkeella?
Kordelinin säätiö tukee humanistista, luonnontieteellistä ja teknillistä sekä yhteiskuntatieteellistä tutkimusta. Rahoitamme työskentelyä, jolla on yhteiskunnallista, tieteellistä, sivistyksellistä tai kaupallista kehityspotentiaalia. Hakija valitsee hakulomakkeella poolin, jossa hakemus arvioidaan. Jos hakemus on monialainen, valitse pooli sen perusteella, mitä hakemuksesi eniten edustaa. Säätiö ei toistaiseksi myönnä apurahoja lääketieteen alan tutkimukseen.
Voiko apurahaa hakea pelkästään ulkomailla tapahtuvaan työskentelyyn?
Pitkäkestoiseen ulkomaille suuntaantuvaan työskentelyyn voi hakea apurahaa säätiöiden post doc –poolista. Ks. Säätiöiden post doc-poolin apurahat.
Taide
Vuonna 2025 haettavana ovat visuaaliset taiteet, musiikki ja arkkitehtuuri sekä taideteollisuus. Hankkeeni on musikaali/ooppera. Voinko hakea apurahaa vuoden 2025 haussa?Eri taiteenalat ovat haettavina vuorovuosin. Parittomina vuosina haettavana ovat visuaaliset taiteet, musiikki ja arkkitehtuuri sekä taideteollisuus ja parillisina kirjallisuus ja näyttämötaiteet. Ooppera/musikaalihakemukset osoitetaan ensisijaisesti musiikkiin, hankkeen sisällöistä ja painopisteistä riippuen.
Voiko esikoiskirjan kirjoittamiseen hakea apurahaa?
Ei voi. Esikoiskirjailijalla tarkoitamme kirjailijaa, joka ei ole vielä julkaissut ensimmäistä teostaan. Kirjallisuuden apurahat ovat haettavissa parillisina vuosina.
Kansanvalistus
Voiko apurahaa hakea esimerkiksi tietokirjoihin?
Säätiö tukee laajempia kokonaisuuksia, esimerkiksi juttusarjoja sekä julkaisuja ja niihin liittyviä tapahtumia. Apurahoja ei myönnetä yksittäisiin julkaisuihin tai artikkeleihin. Jos kirjahankkeeseen liittyy esimerkiksi tapahtuma tai muu elementti, jolla tieto saatetaan yleisön saataville, apurahaa voi hakea.
Voiko apurahaa hakea koulutus- tai kehittämishankkeisiin, jos ne sopivat hakukuvauksessa kuvattuihin tavoitteisiin?
Omaa hanketta tulisi tarkastella suhteessa säätiön antamiin hakukriteereihin. Kansanvalistuksen apurahoja myönnetään hankkeisiin, jotka vahvistavat tutkitun ja asiantuntijuuteen perustuvan tiedon asemaa ja edistävät tiedon jakamista laajalle yleisölle. Sisäisiin kehittämishankkeisiin apurahaa ei voi hakea, ellei se kytkeydy osaksi isompaa tavoitetta tai kokonaisuutta tai jos hakija pysty perustelemaan, miten hanke edistää hakukuvauksessa mainittuja tavoitteita.
Tuleeko kansanvalistuksen hankkeessa tuottaa uutta akateemista tutkimusta?
Kansanvalistuksen hanke voi olla akateeminen tutkimushanke, mutta tämä ei ole rajaava kriteeri tai vaatimus. Hanke voi esimerkiksi myös kerätä yhteen jo olemassa olevaa tutkimusta tai tarjota tietoa tai koulutusta. Hankkeessa syntyvän tiedon tai osaamisen ohella keskeistä on se, mikä on kyseisen hankkeen kohdeyleisö ja millä tavoin yleisö hankkeessa tavoitetaan.
Apurahan suuruus ja kesto
Voiko säätiöltä hakea myös lyhyempiä tai pienempiä apurahoja kuin hakukuvauksessa mainitut minimisummat?
Ei voi. Säätiö tukee pitkäkestoista ja tavoitteellista työskentelyä. Henkilökohtainen apuraha (yksityishenkilöt) on suuruudeltaan 45 000 euroa. Yhteisöille ja yhteisöille apurahojen vähimmäismäärä on 50 000 euroa. ja yhteisöjen kanssa hakevat työryhmät voivat hakea vähintään 50 000 euron apurahaa.
Onko henkilökohtaisen työskentelyapurahan kestolle ala- tai ylärajaa?
Henkilökohtaisen työskentelyapurahan (yksityishenkilöt) vähimmäiskesto on 12 kuukautta ja enimmäiskesto 18 kuukautta. Lyhyemmälle kuin 12 kuukauden ajanjaksolle ei voi hakea apurahaa.
Voiko henkilökohtaista apurahaa hakea sekä työskentelyyn että kuluihin? Onko kuluille ylärajaa?
Henkilökohtainen apuraha 45 000 euroa on tarkoitettu hakijan hakemuksen mukaisesti 12–18 kuukauden työskentelyyn ja kuluihin. Apuraha 45 000 sisältää työskentelyosuuden ja voi lisäksi sisältää kuluosuuden. Hakija määrittää kuluosuuden hakemuksessa itse tarpeensa mukaisesti. Hakija voi valita joustavasti ja suunnitelmansa lähtökohdista käsin, käyttääkö apurahan kokonaan työskentelyyn vai sisällyttääkö hän apurahaan myös kuluosuuden.
Esimerkki.
Hakijalle myönnetään 45 000 euron apuraha 12 kuukauden työskentelyyn ja kuluihin. Hakija on määritellyt työskentelyapurahan osuudeksi 36 000 euroa ja kulujen osuudeksi 9000 euroa. Työskentelyapurahan suuruus kuukautta kohti on tällöin 3000 euroa (36 000 € / 12 kk).
Liitteet ja muut yleiset tekniset kysymykset
Voiko liitteitä toimittaa hakuajan jälkeen?
Ei voi. Hakemuksen ja kaikkien liitteiden tulee olla toimitettuna hakuajan päättymiseen mennessä apurahapalvelun kautta. Emme vastaanota myöhästyneitä liitteitä tai täydennä puutteellisia hakemuksia jälkikäteen.
Kenen ansioluettelon/ansioluettelot yhteisö liittää hakemukseen?
Jos yhteisö hakee apurahaa vain kuluapurahana (ei työskentelyapurahoja työryhmän jäsenille), hakemukseen liitetään hankkeen vastuullisen vetäjän ansioluettelo. Jos yhteisö hakee kulujen lisäksi henkilökohtaisia työskentelyapurahoja työryhmän jäsenille, tulee liitteinä toimittaa lisäksi kyseisten henkilöiden ansioluettelot.
Mikä on taiteen ja kansanvalistuksen hakuilmoituksessa mainittu kiinnostuksenilmaus ja millainen sen pitäisi olla muodoltaan ja sisällöltään? Keneltä kiinnostuksenilmaus pyydetään?
Säätiö edellyttää hakijan osoittavan jo hakuvaiheessa, että hankkeen yhteistyökumppani on ilmaissut kiinnostuksensa hanketta kohtaan. Tämä todennetaan liittämällä hakemukseen em. taholta saatu sähköpostiviesti tai muu dokumentti pdf-tiedostona. Kiinnostuksenilmauksen voi pyytää esimerkiksi tuottajalta, jakelijalta tai julkaisijalta. Kiinnostuksenilmauksesta tulisi käydä selkeästi esille osapuolet, yhteistyön luonne sekä dokumentin laatijan kiinnostus/halu yhteistyöhön hakijan kanssa. Sopimuksia ei tule toimittaa.
Tieteen hakuilmoituksessa mainitaan mahdollinen lausunto. Millainen lausunto hakemuksen liitteeksi tulisi liittää ja kuinka lausunto toimitetaan säätiölle?
Lausunto on vapaaehtoinen. Pyydä lausunnonantajaa toimittamaan lausunto erillisellä lomakkeella lausuntopalveluun annettuun määräaikaan mennessä. Riippuen lausunnonantajan suhteesta hakijaan, lausunnon tulisi tukea hakijan hakemuksen tavoitteita. Jos kyse on esimerkiksi sovitusta yhteistyöstä, lausunnossa tulisi kuvata yhteistyön luonne.
Järjestelmä ei hyväksy liitettä. Miten toimin?
Tarkista, että liite on muotoa .pdf ja ettei se ylitä sallittua enimmäiskokoa 3MB. Pienennä tiedostoa ja/tai luo pdf-tiedosto tarvittaessa uudemman kerran.
Millä kielellä hakemuksen voi tehdä?
Hakemuslomakkeen voi täyttää suomeksi tai englanniksi. Hakulomakkeen kysymykset ovat tarjolla edellä mainituilla kielillä.
Voiko hakemuslomakkeen täyttää suomeksi ja toimittaa liitteenä osin tai kokonaan englanninkielisiä liitteitä? mutta liitteet kokonaan tai osin englanninkielisinä?
Kyllä voi. Suosittelemme kuitenkin hakemuksen yhtenäisyyden vuoksi käyttämään samaa kieltä sekä hakemuslomakkeessa että liitteissä.
Mitä hakemukseen ei tule liittää tai kirjoittaa?
Hakemuksiin ei tule liittää arkaluontoisia tietoja, kuten terveystietoja. Varmista, että sinulla on tarvittavat luvat hankkeen toteuttamiseen ja yhteistyöstä on sovittu ennen tiedon lisäämistä hakemukseen. Sopimuksia ei tule toimittaa liitteeksi.
Ehdin jo lähettää hakemukseni ja huomasin siinä virheen. Miten voin muokata hakemustani?
Voit muokata hakemustasi hakuajan puitteissa seuraavin ohjein:
- Kirjaudu palveluun.
- Hakemuksesi tila on ”Lähetetty”.
- Valitse hakemuksesi kohdalla ”Avaa”.
- Hakemuslomakkeen alareunassa näet vaihtoehdon ”Peruuta hakemuksesi lähetys Alfred Kordelinin säätiölle”. Klikkaa vaihtoehtoa.
- Lomake kysyy, haluatko peruuttaa lähetyksen. Jatka ohjeiden mukaan.
- Hakemus on nyt ”Kesken”-tilassa ja muokattavissa. Tee haluamasi muutokset ja tallenna.
- Lähetä lopuksi hakemus uudelleen klikkaamalla ”Lähetä hakemus Alfred Kordelinin säätiölle”.
- Hakemus on lähetetty onnistuneesti, kun sen tila on ”Lähetetty”.
Voinko lähettää useamman kuin yhden hakemuksen?
Useamman hakemuksen lähettämiselle ei ole estettä, mutta kannustamme hakijoita priorisoimaan hankkeita ja tekemään yhden hakemuksen hakijaa kohden.