Osuuskunta Sirkus Aikamoinen

 

Sirkus Aikamoinen etsii nykysirkuksen ydintä

Sirkus Aikamoinen on harvinaisuus: se on ainoita osuuskuntana toimivia suomalaisia sirkusryhmiä. Tämä mahdollistaa tuotantojen tekemisen myös toisille sirkustaiteilijoille.

Sirkus Aikamoisen perustivat sirkuskoulussa tutustuneet Sade Kamppila, Jouni Ruuth ja Oskar Rask vuonna 2009. He ovat akrobaatteja ja muusikkoja, Ruuth lisäksi jonglööri. Seitsenhenkinen osuuskunta on kasvanut vuosien myötä kymmenhenkiseksi. Oman ydinkokoonpanonsa lisäksi Aikamoinen työllistää tuotantoihinsa tarpeen mukaan toisia sirkustaiteilijoita, freelancereitä Suomesta, Ruotsista ja Keski-Euroopasta.

─ Olemme yhdessä tekeviä ihmisiä, ja osaamme kaikki hieman eri asioita. Olemme tehneet töitä jo niin pitkään, että meidän luotetaan tekevän, mitä lupaamme, Sade Kamppila taustoittaa.

Vuonna 2018 Aikamoinen ja ruotsalainen Circus I love you -ryhmä yhdistivät voimansa ja toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa: oman sirkusteltan kanssa Pohjoismaita kiertävän nykysirkusesityksen. Ryhmien toinen produktio, Utopia, toteutui koronaviivästysten jälkeen 2021, jolloin kiertue kiersi Keski-Euroopassa. Aikamoinen halusi tuoda Utopian myös Suomeen, ja siihen tarvittiin tukea.

Sirkussävellyksen jäljillä

Viiden viikon kiertue Etelä-Suomessa toteutui Kordelinin apurahan avulla elo-syyskuussa 2022. Kiertue piti sisällään yhteensä 22 näytöstä viidessä kaupungissa alkaen Maarianhaminasta ja päättyen Loviisaan.

Utopia-teoksessa lavalla nähdään mm. ryhmäakrobatiaa, hiuksista roikuntaa, rengasakrobatiaa ja jongleerausta livemusiikilla höystettynä.

─ Etsimme, mitä sirkuksesta jää jäljelle, kun siitä poistetaan muut taidemuodot. Nykysirkustahan brändätään yhdistämällä sirkukseen tanssia ja teatteria. Meitä kiinnostaa tutkia, mitä jää jäljelle. Musiikki on mukana, koska se luo tunnelmaa ja saa yleisön tuntemaan itsensä tervetulleeksi, Aikamoisen taiteilijat pohtivat.

Aikamoislaiset puhuvat sirkussävellyksestä, yhtäläisyyksistä muusikkojen toimintaan. Sirkustaiteilija hallitsee instrumenttinsa, oman kehonsa. Kuten muusikko pystyy soittamaan toisen muusikon kanssa, Aikamoisen akrobaatit pystyvät yhdistämään taitojaan toisten sirkustaiteilijoiden kanssa nuoteiksi, laittamaan niitä eri järjestykseen ja tuottamaan yleisölle uudenlaisia elämyksiä.

Osuuskunnan kautta ohjat omiin käsiin

Oman sirkusteltan ja osuuskunnan avulla Sirkus Aikamoinen rakentaa kiertueita, toimii tapahtumanjärjestäjänä, ottaa ohjat käsiinsä. Yksittäiselle freelance-taiteilijalle monimutkaiset järjestelyt olisivat vaikeita. Leveämmät hartiat helpottavat.

Ryhmä pyrkii ketjuttamaan esityksiä logistisesti toimiviksi kokonaisuuksiksi, sillä rekkaa ja puolta tusinaa vaunuja ei kannata ajaa ristiin rastiin Eurooppaa. Samalla sirkustaiteilijat saavat pidempiä, useiden kuukausien työsopimuksia.

Sirkus Aikamoinen pyörittää tuotannoissaan myös todella mutkikasta työsuhde- ja palkanmaksukuviota, koska taiteilijoita on monesta maasta, monen eri maan sosiaaliturvan piiristä.

─ Osa laskuttaa Aikamoista oman yrityksensä kautta, osa voi olla ranskalaisen osuuskunnan jäseniä, osa palkkaamiamme työntekijöitä, Sade Kamppila selittää. Monimutkainen kuvio toimii, kun kokemusta on kertynyt.

Kuka?

Sirkus Aikamoinen on vuonna 2009 perustettu suomalainen nykysirkusyhteisö, joka toimii osuuskuntapohjalta.
Aikamoisen teoksen ydin ja vahvuus rakentuu heidän käyttämiensä eri elementtien yhdistämisestä: laajasta sirkuksen tieteenalojen ja sirkustekniikoiden ohjelmistosta, lavalla esiintyvien taiteilijoiden soittamasta elävästä musiikista, ja vahvasta siteestä ja ystävyydestä ryhmän taiteilijoiden välillä.
Individualismin ja erikoistumisen aikakaudella Aikamoinen edistää monitaiteista ja -ulotteista kollektiivista työtä.
Kordelinin säätiön tuella katettiin Circus I love you nykysirkusesityksen Suomen kiertueen kulut.

Teksti: Riitta Gullman
Kuva: Minja Kaukoniemi


Tieteen ja kulttuurin tekijöitä 3/2023 | 11.4.2023

Juttu on julkaistu aiemmin säätiön vuosikertomuksessa 2022