Alfred Kordelinin palkinto 2023

Alfred Kordelinin palkinnot 2023

professori Olli Vapalahti

Olli Vapalahti on tehnyt korkeatasoista ja vaikuttavaa tutkimusta eläinten ihmisiin välittämistä virussairauksista kuten myyräkuumeesta, zikavirusinfektiosta, SARS-CoV-2:n aiheuttamasta koronavirustaudista ja lintuinfluenssasta. Kansainvälisesti arvostetun tutkimuksen kohteena ovat olleet niin globaalit kuin suomalaisille tyypilliset virusperäiset sairaudet. Vapalahden tutkimusotteen poikkitieteellisyys mahdollistaa yritykset ratkaista monimutkaisiakin terveyteen liittyviä haasteita. Vapalahdella on myös kyky tuottaa nopeasti tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi ja taito ilmaista vaikeat asiat selkeästi, ymmärrettävästi ja kiihkottomasti.
Eläinvälitteiset taudit (zoonoosit) ja niiden riskit ihmiskunnalle ovat olleet pitkään WHO:n erikoistarkkailussa, mutta vasta koronaviruspandemia herätti ymmärtämään zoonoosien riskin koko laajuuden. Vapalahden tutkimusyksikkö oli etulinjassa analysoimassa uutta virusta, ja se keskittikin voimavaransa koronaviruksen tutkimiseen koko pandemian ajan. Ryhmä on julkaissut viruksesta kymmeniä tutkimuksia, joista monet on todettu alan tieteellisten lehtien ehdottomaksi parhaimmistoksi.

kääntäjä Stefan Moster

Stefan Moster on tehnyt poikkeuksellisen mittavan työn suomenkielisen kaunokirjallisuuden saksantajana. Hän on edistänyt suomalaisen kirjallisuuden asemaa ja näkyvyyttä saksankielisellä alueella aivan korvaamattomalla tavalla. Mosterin tekemien saksannosten määrä on häkellyttävä, mutta hän kamppailee aivan omassa lajissaan selvittyään lukuisten poikkeuksellisen haasteellisten kaunokirjallisten teosten kääntämisen karikoista. Tämän hän on saavuttanut taitavuutensa ja kielellisen virtuositeettinsa ansiosta. Merkittävin aikaansaannos on Volter Kilven teosten saksantaminen. Kilven poikkeuksellisen rikasmuotoisen kielen ja omaperäisen tyylin vuoksi hänen teoksiaan on pidetty mahdottomina kääntää. Alastalon salissa-järkäleen saksannos Im Saal von Alastalo ilmestyi 2021. Se on saanut ylistäviä arvioita Suomessa ja Saksassa sekä arvostetun Helmut-M.-Braem -kääntäjäpalkinnon. Saksannos on suuri kulttuuriteko, joka avaa Kilven tietä maailmanmaineeseen, jonka hän olisi ansainnut jo kauan sitten.

Faktabaari

Faktabaari on vuonna 2014 perustettu poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin faktantarkistuspalvelu, joka toimii verkossa. Digitaaliseen tiedonhankintaan nojaavassa yhteiskunnassa se tarjoaa ainutlaatuisen turvatakuun kasvavaa disinformaatiota vastaan. Työ on tärkeää aikana, jolloin väärä tieto voi levitä huimaavalla vauhdilla. Mediassa, ja erityisesti monitahoisessa ja jatkuvasti muuttuvassa sosiaalisessa mediassa, tiedon luotettavuus on olennaista. Faktabaari edistää tosiasiapohjaista julkista keskustelua ja nostaa esille esimerkiksi politiikassa käytettyjä vääriä ja harhaanjohtavia tietoja. Faktabaari on osoittanut välttämättömyytensä kriisitilanteissa ja demokratian saranakohdissa: vaalien alla, koronapandemian aikana ja Venäjän käynnistettyä hyökkäyssodan Ukrainaan. Faktabaari on vakiinnuttanut asemansa journalistien, kasvattajien sekä muiden tiedon jakajien työkaluna ja kumppanina heidän tehtävässään totuudenmukaisen tiedon välittäjinä.