Tietokirjailija Anne Mattsson

 

Naiselämäkerta tuo arjen näkyville

Onko naisesta tehty elämäkerta erilainen kuin miehen elämäkerta? On, päättelee tietokirjailija Anne Mattson tehtyään kolme elämäkertaa kiinnostavista naisista

Arkielämä on vahvasti läsnä Mattssonin uusimmassa elämäkerrassa, joka käsittelee Tellervo Koivistoa. Mauno Koiviston aisapari ja taustatuki ei julkisuuden vuosinakaan juuri tuonut itseään esiin, mutta Koivistot olivat yksikkö. Ilman toista ei ollut toista. ̶  Etsin elämäkerran kohdetta ja mieleeni tuli Tellervo Koivisto. Siinä oli tutkimusmielessä aukko, joka kiinnostava täyttää, Anne Mattsson kuvaa projektin alkua kolmisen vuotta sitten. Kirja liittyy myös Mattssonin tutkimukseen miesten ja naisten elämäkertojen eroista. ̶  Kirja ei siis ole Tellervo Koiviston muistelmat, vaan minun näkemykseni, Mattsson painottaa.

Historian opettaja Mattsson piirtää kuvaa Tellervo Koiviston elämästä arkistolähteiden, Koiviston ja hänen läheistensä haastattelujen sekä Koivistojen toisilleen lähettämien kirjeiden kautta. Hän pääsee lähelle, mutta ei liian lähelle. Mattssonia häiritsee se, että perinteisessä historiankirjoituksessa hahmo  ̶  yleensä suurmies  ̶  esitetään tekijänä ja osaajana, jonka ansiosta menestys syntyy. ̶  Haluan osoittaa, mikä merkitys on sillä, että julkisesta työstä tutun henkilön taustalla on tärkeitä tukijoita. Tellervo Koivisto vaikutti kumppanina, johon Mauno Koivisto saattoi aina tukeutua. Hänen roolilleen löytyi valtavan suuria merkityksiä. ̶  Hänen tarinansa tärkein anti on minusta se, että Tellervo Koivisto ei ole missään vaiheessa uhrautunut. Hän ei ole kärsinyt roolistaan tukijana. Hän sopeutui rooliinsa ja piti sitä itse tärkeänä. Hän löysi itselleen sopivia tapoja vaikuttaa ja oli itsenäinen roolissaan, Anne Mattsson pohtii.

Arvotukset vaihtuvat aikojen mukana

Yksi Mattssonin tavoitteista onkin osoittaa, että nykyajan käsitysten kautta ei voi arvottaa tai aina edes kunnolla ymmärtää aiemmin tehtyjä valintoja. Tämä on tärkeää myös hänen työssään lukion opettajana. Toinen on se, että arjella ja arkisella elämällä on merkitystä myös merkkihenkilöitä tarkasteltaessa. Ja se, että sattumilla on paikkansa. ̶  Ei ihmisen elämä ole aina sitä, että teen tietoisen päätöksen, pyrin ja päden ja onnistun valinnoissa. Yhtä lailla voi vähän ajelehtia ja tarttua mahdollisuuksiin. Sitä Tellervo Koivistokin painotti Mattssonille suostuessaan elämäkerran kohteeksi. Oli sattumaa, että hän ja Mauno Koivisto tapasivat. Oli sattumaa, että hänestä tuli vuosiksi Suomen Kuvalehden kolumnisti, joka arkipäiväisti tutun hahmon elämää. Samalla hän loi Suomeen uudenlaista poliittista julkisuutta. Oli sattumaa, että hänestä tuli kansanedustaja, ja lopulta tasavallan ensimmäinen nainen.

Kuka?

  • Valtiotieteiden lisensiaatti Anne Mattsson
  •  s. 1973 helsinkiläinen lukion historian- ja yhteiskuntaopinopettaja ja oppikirjailija.
  • Kordelinin säätiön puolivuotisapuraha Tellervo Koiviston elämäkerran kirjoittamista varten. Kirja ilmestyi talvella 2017.
  • Kirjoittanut myös Sylvi Kekkosen ja Seela Sellan elämäkerrat.

Teksti: Riitta Gullman
Kuva: Laura Malmivaara


Tieteen ja kulttuurin tekijöitä 2/2020 | 22.1.2020