/ Ajankohtaista

Murhatun miehen viimeinen tahto

YLE esittää dokumentin Murhatun miehen viimeinen tahto TV 1:ssä maanantaina 21. joulukuuta klo 18.30.

“Sellaisesta suuresta tragediasta nousee jotain niin upeaa, kuin mikä Kordelinin säätiön 100-vuotisen historian aikana tekemä kulttuurityö on.” (Säätiöt ja rahastot ry:n toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu).

Suomen rikkaimmaksi mieheksi kutsuttu liikemies Alfred Kordelin murhataan kesken syntymäpäiväjuhliensa Mommilan verilöylyssä 1917. Tapaus järkyttää Suomea – mutta yllätykset eivät pääty tähän. Paljastuu, että Kordelin on testamentannut merkittävän osan varallisuudestaan rutiköyhän, vasta itsenäistyneen maan kansalle – suomalaisen tieteen, taiteen, kulttuurin ja sivistyksen edistämiseen.

Kordelinin asianajaja Risto Ryti johdolla perustetaan säätiö, jolla tulee olemaan vailla vertaansa oleva historiallinen merkitys suomen kielelle, yhteiskunnalle ja suomalaisille – meille jokaiselle. Säätiön ensimmäiset apurahat jaetaan huhtikuussa 1920, ja apurahoja on siitä lähtien katkeamattomasti jaettu tähän päivään asti.

Murhatun miehen viimeinen tahto kertoo Suomen huikean kasvutarinan uudesta näkökulmasta.

Ääneen pääsevät historioitsijoiden ja säätiövaikuttajien lisäksi myös apurahan saajia 100 vuoden ajalta, muiden muassa kirjailija Mika Waltari, tutkimusmatkailija Väinö Auer ja toimittaja Rauli Virtanen, kirjailija Juha Hurme sekä kuvataiteilija Emma Jääskeläinen.

Dokumentin on ohjannut Elizabeth Aaltonen ja leikannut Sanna Liinamaa. Käsikirjoitus: Kristiina Koskinen, Elizabeth Aaltonen ja Sanna Liinamaa. Dokumentti on katsottavissa myös Yle Areenasta 21.12.2020 alkaen.

LisätiedoTErik Båsk toimitusjohtaja Alfed Kordelinin säätiö
puhelin 040 825 8071