/ Ajankohtaista

Vaelluksia maisemaan -näyttely avautuu Hämeenlinnan taidemuseossa

Oi Suomi – vaelluksia maisemaan -näyttely avautuu tänään perjantaina 12. kesäkuuta Hämeenlinnan taidemuseossa.

Näyttely on tehty yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden kanssa, ja se vie katsojan aikaan, 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun, jolloin kuvataiteessa rakennettiin suomalaista maisemakuvastoa ja etsittiin omaa kansallista identiteettiä.

Pohjolan luonnon kuvaamisen noustua arvoonsa, tallentui taiteilijoiden kankaille myös talvisia ja tarkkoja havaintoja niin virtaavasta vedestä kuin lumisista puistakin. Lopulta suomalainen maisemakuvasto kiteytyy kansallisromantiikasta ja symbolismista ammentaviin jylhiin erämaamaisemiin, mestareina Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt ja Victor Westerholm.

Maisemasta saa voimaa

Tuttujen ja rakastettujen maalareidemme, mm. Fanny Churbergin, Pekka Halosen ja Hjalmar Munsterhjelmin maalaamat niityt, ladot, kaskimaisemat ja maalaisnäkymät saattelevat katsojan Berndt Lindholmin, Ferdinand von Wrightin ja Elias Muukan tunnelmallisten metsämaisemien pariin. Werner Holmbergin ja Johan Knutsonin rantamaisemat ja Oscar Kleinehin ja Eugen Tauben kuutamot jatkavat edelleen maisemaidyllien kesäistä tunnelmaa.
”Olemme iloisia saadessamme usein yleisöltä suljettuihin tiloihin kätkeytyviä teoksiamme nähtäväksi Hämeenlinnan taidemuseoon näin suurena kokonaisuutena”, sanoo UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön toiminnanjohtaja Tanja Saarto. ”Monellakaan yhdistyksen jäsenistä ei ole omaa näyttelytilaa, joten yhteistyö museoiden kanssa on meille tärkeä toimintatapa.”

Tässä hetkessä, koronaviruspandemian aiheuttaman matkustuskiellon takia, olemme kääntäneet katseemme jälleen lähemmäs. Moni on liikkunut entistä enemmän luonnossa ja palauttanut mieliin, miten hienolta tuntuu istua hiljaa ja katsoa veden liikettä, aistia lehvistön vehreyttä tai lumen kimallusta pohjoisilla hangilla. Maisemasta saa voimaa.

Näyttely on esillä 12.6.–20.9.2020. Museo on avoinna ti–to 11–18, pe–su 11–17 Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa.

Teoksia myös Kordelinin säätiöltä

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Suomalaiset taidesäätiöt ry:n kanssa. Teoksiaan Oi Suomi -vaelluksia maisemaan -näyttelyyn ovat lainanneet Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Taidesäätiö Merita, UPM Kymmenen Kulttuurisäätiö ja Åbo Akademin säätiö. Vuonna 2006 perustetulla yhdistyksellä on 9 jäsentä, tuoreimman, Pro Artibus -säätiön liityttyä mukaan vuonna 2019. Yhdistyksen kokoelmat käsittävät yhteensä tuhansia teoksia aina 1500-luvulta nykypäivään.

Lisätietoja
Suomalaisten taidesäätiöiden näyttelytyöryhmän johtaja Tanja Saarto, tanja.saarto@upmks.fi