/ Ajankohtaista

Kohtaamisia New Yorkissa

Henni Alftan, valokuva Marwen Farhat

– Arvokkainta oli muiden ympäri maailmaa tulleiden ja newyorkilaisten taiteilijoiden kohtaaminen ja ystävyydet, jotka laajensivat kansainvälistä taiteilijaverkostoani, sanoo Kordelinin säätiön New Yorkin residenssitaiteilija Henni Alftan.

Tein New Yorkissa maalaussarjan nimeltä ”For Love Nor Money”. Sarja toi esille pieniä huomioita taidemaailmasta. Nimi saattoi viitata sellaisiin aiheisiin kuten taide ja raha tai museo turistikohteena. New York tuntui oikealta paikalta toteuttaa tämä sarja.

Toteutin residenssini aikana 22 maalausta. 19 näistä on sarjasta ”For Love Nor Money” ja 3 uudesta sarjasta nimeltä ”Pictures of Women”. Menin New Yorkiin katsomaan amerikkalaista maalaustaidetta ja peilaamaan oman maalaustaiteeni suhdetta siihen. Tein tätä katsomalla näyttelyitä sekä käymällä museoissa ja gallerioissa. Pääsin vihdoin katsomaan läheltä monien taiteilijoiden töitä joita ennen en ollut nähnyt kuin kuvina, esimerkiksi Dana Schutz, H.C. Westermann ja Nicole Eisenmann. Löysin myös kiinnostavia amerikkalaisia maalareita, kuten Jacob Lawrence, Charles Burchfield, jotka vaikuttivat ennen toista maailmansotaa. Näitä nimiä meillä ei koskaan näe eikä niistä kuule.

Työni on aina ammentanut muusta maalaustaiteesta, ja kuvakirjastoni on aina ollut minulle erittäin tärkeä työkalu. Nyt pääsin täydentämään sitä näillä amerikkalaisilla, joilla tulee olemaan pitkällinen vaikutus työssäni. Kuitenkin arvokkainta oli muiden ympäri maailmaa tulleiden ja newyorkilaisten taiteilijoiden kohtaaminen ja ystävyydet, jotka laajensivat kansainvälistä taiteilijaverkostoani.

Henni Alftan on Alfred Kordelinin säätiön New Yorkin residenssitaiteilija 2015. Kuuden kuukauden residenssin lisäksi säätiö myönsi Alftanille 12 000 euron apurahan. Apurahan lisäksi säätiö vastaa myös taiteilijoiden asumisen sekä työtilan kustannuksista New Yorkissa. Säätiö toteuttaa residenssiohjelmaa yhteistyössä myös Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin sekä International Studio & Curatorial Program (ISCP) kanssa.