Taidemaalari Ilari Hautamäki

 

2020:

vihdoin aikaa kuvataidekokeiluille

Suunnitelmallisesti työskentelevä kuvataiteilija haaveilee ajatteluun ja uuden kehittämiseen käytettävästä ajasta sekä kansainvälisestä näyttelystä.

Taidemaalari Ilari Hautamäen haave ajatteluajasta on jo toteutumassa. Tiukan parivuotisen työputken jälkeen vuosi 2020 on rauhallinen. Hautamäen seuraava näyttely on keväällä 2021. Hänellä on käytettävissään kokonainen vuosi ison soolonäyttelyn valmisteluun Helsinki Contemporarylle: mahdollisuus pohtia ja työstää rauhassa uusia maalauksia. Pysähtyä, ajatella ja kehittää niitä.

‒ Toivon, että nyt olisi aikaa kokeiluille ja myös epäonnistumiselle sen sijaan, että on saatava valmiiksi maalaus toisensa jälkeen, Hautamäki tunnustaa.

Kasvit: esittäviä ja abstrakteja yhtä aikaa

Parin viime vuoden ajan Hautamäen on ollut käytännön pakko luottaa tuttuun tekniikkaan ja aiheeseen, kasveihin. Aihe nousi teoksiin, kun hän halusi löytää geometrisen kauden jälkeen jotain, joka ”olisi kiinni tässä maailmassa”.

‒ Halusin käsitellä puoliesittävää aihetta. Kokeilujen jälkeen kasvit valikoituivat sellaiseksi. Kasvi on yhtä aikaa abstrakti ja esittävä, ja aihe toimii käyttämässäni tekniikassa todella hyvin. Eivätkä kasvini ole oikeita, vaan tulkintojani kasveista. Pyrin luomaan katsojalle tunnelmia niiden kautta. Hautamäki aloittaa työnsä nopeasti kuivuvalla värillä, kuten akryylillä tai musteella. Hän tekee aloitusmaalauksen intuitiivisesti ja hyvin nopeasti.

‒ Aloitus on spontaani, maalauksellinen purske. Sitten alan rakentaa kuvaa hitaammin, öljyväreillä. Ne vaativat pidemmän kuivumisajan, joten siinä vaiheessa työt jäävät mieleen muhimaan. Aloitan toisen maalauksen, palaan edelliseen myöhemmin. Välillä pitää saada etäisyyttä, että näkee, mitä on tehnyt, Hautamäki selittää työtapaansa. Ilari Hautamäki sanoo olevansa verrattain nopea ja suunnitelmallinen maalari. Kurinalainenkin. ‒ Aikataulutan ja lähden tekemään. Työskentelen maanantaista perjantaihin, tarvitsen säännölliset työajat. Pienten lasten isä ei voi elää vain taiteen tekemisen ehdoilla, ja rajat vapauttavat luovuutta.

Iso kuva kirkkaana mielessä

Yksittäinen teos elää työskentelyn aikana omaa elämäänsä, mutta iso kuva on Hautamäen mielessä selvä.  ‒ Tiedän, mitä teen, kun tulen työhuoneelle. Minulla on selkeä suunnitelma siitä, mitä maalaan ja kuinka monta työtä teen mihinkin näyttelyyn.

Ilari Hautamäki on työskennellyt vuoden 2019 Kordelinin apurahalla. Hänellä oli kevään aikana teoksia ryhmänäyttelyissä Seinäjoella ja Helsingissä. Kesän aikana hän on maalannut HAMin tilaaman julkisen taideteoksen Munkkivuoren ala-asteelle. ‒ Apurahajärjestelmä on elintärkeä, sillä taidemarkkinat ovat Suomessa melko pienet. On haastavaa yrittää tehdä taidetta, jos on tehtävä paljon sivutöitä. Voimia taiteeseen jää vähän, Hautamäki kertoo kokemuksesta.

Hautamäen toinen haave, kansainvälinen näyttely, odottaa toistaiseksi toteutumistaan. ‒ Valmistuin Kuvataideakatemiasta 2011 ja olen sen jälkeen kolunnut näyttelyissä ympäri Suomen. Nyt voisi olla sopiva aika lähteä kansainvälisille markkinoille. Toivottavasti edustussopimus Helsinki Contemporaryn kautta avaa ovia.

 

Kuka?

  • Taidemaalari Ilari Hautamäki
  • s. 1983, valmistui Kuvataideakatemiasta 2011
  • Pienten lasten isä
  • Haaveena kansainvälistyminen
  • Alfred Kordelinin säätiön taiteen apuraha 24 000 euroa vuonna 2018 taiteelliseen työskentelyyn

Teksti: Riitta Gullman
Kuvat: Saara Terva

 


Tieteen ja kulttuurin tekijöitä 6/2020 | 24.3.2020