Juha Matias Lehtonen

Kaikki mikä parantamisessa on mennyt vikaan

"Ihmisillä on oikeus ja halu uskoa erilaisiin asioihin. Terveyshumpuukia ei siksi voida suitsia kokonaan. Netti ja uudet viestintävälineet vaikeuttavat kuitenkin entistä enemmän asiantuntijaviranomaisten työtä."

Juha Matias Lehtonen

Uskontotieteilijän tausta ja uskomusten historian näkökulma tekivät terveysaiheeseen tarttumisen luontevaksi, sillä terveyshumpuukilla on monenlaisia yhtymäkohtia uskontoon, kuvaa Juha Matias Lehtonen.

‒ Kutsuisin terveysideologisia yhteisöjä lahkomaisiksi. Keskityn kirjassa liikkeisiin ja yhteisöihin, joissa on erityisen paljon oikeassa olemisen paatosta, Lehtonen tiivistää.

Lehtosen kirja `Terveys ja humpuuki. Kaikki mikä parantamisessa on mennyt vikaan´ vyöryttää eteen ”epäonnistuneita parantamisyrityksiä ja kamalia virheitä terveyden edistämisen taipaleelta esimodernilta ajalta 2020-luvulle saakka”. Esimerkkejä löytyy vaikkapa suoneniskennästä superfoodeihin, energiahoidoista ravintolisiin, rotuopeista radiumiin ja kristalleista korvavaloon.

Tapausten jäljille Lehtonen on päässyt lukemalla akateemisia tutkimuksia ja koluamalla arkistoja. Lähdeviitteet tekevät työn läpinäkyväksi. Tammi julkaisi 2,5-vuotisen työn tuloksen keväällä 2021.

Ajan ilmiöt näkyvät

Terveyshumpuukilla on kysyntää vuosisadasta toiseen. Se ei ole irrallaan muusta yhteiskunnasta, Lehtonen muistuttaa. Se liittyy lääketieteen kehitykseen, käsityksiin instituutioiden ja yksilön asemasta. Se liittyy jopa suurvaltapolitiikkaan ja yrityksiin nakertaa luottamusta viranomaisiin, kuten koronaan liittyvästä keskustelusta on saatu huomata.

Myös kulloisetkin ajan virtaukset heijastuvat terveyshumpuukiin.

‒ Lähiaatehistorian trendeistä löytyy mm. 1980-luvun pehmeä aalto, johon liittyi new age -liike. Silloin vaihtoehtolääkinnän yleinen hyväksyttävyys lisääntyi, Lehtonen kertoo.

Lehtonen pitää kiinnostavana ajan ilmiönä varsinkin 1900-luvun alun luontoromanttista aaltoa ja sen näkymistä parantamispyrkimyksissä.

‒ Silloin luettiin tarkkaan saksalaisen puusepän Louis Kuhnen oppeja veden parantavista voimista. Ihmiset ympäri Suomea hakivat Kuhne-kylvyistä apua monenlaisiin vaivoin.

Kuhnelaisuuden erityisen traaginen hetki elettiin kuitenkin varsin äskettäin, kun ranualainen pikkupoika kuoli hoitamattomaan diabetekseen vuonna 1991. Pojan vanhemmat olivat luottaneet karismaattiseen ”Kuhne-hoitajaan”, kunnes oli liian myöhäistä.

Humpuuki täyttää lääketieteen aukkoja

Lehtonen ottaa kirjassa esiin käsitteen aukkojen humpuuki.

‒ Vaihtoehtoiset terveysprofeetat ja terveystuotteiden markkinoijat kohdistavat viestintäänsä varsinkin lääketieteen aukkokohtiin. Kun on jotain, jota lääketiede ei pysty hoitamaan tai parantamaan, sen ympärillä alkaa kuhista vaihtoehtoisia toimijoita. Tällainen aukkokohta oli esimerkiksi AIDS 1980-luvulla.

Aukkoja kammetaan myös suuremmiksi lisäämällä epäluuloja lääketiedettä kohtaan. Tämä näkyy Lehtosen mukaan vaikkapa kolesterolilääkkeitä koskevassa keskustelussa. Puhutaan niiden sivuvaikutuksista, jolloin ihmiset, joille lääkärit niitä määräävät, voivat olla epäluuloisia.

‒ Ihmisillä on oikeus ja halu uskoa erilaisiin asioihin. Terveyshumpuukia ei siksi voida suitsia kokonaan. Netti ja uudet viestintävälineet vaikeuttavat kuitenkin entistä enemmän asiantuntijaviranomaisten työtä.

Kuka?

  • Tiedetoimittaja, kirjoittaja Juha Matias Lehtonen s. 1982, Lahti
  • Asuu Helsingissä, kirjoittanut terveysartikkeleita mm. Helsingin sanomiin ja Journalistiin
  • Ensimmäinen populaaritietokirja Terveys ja humpuuki. Kaikki mikä parantamisessa on mennyt vikaan julkaistiin huhtikuussa 2021.
  • Koulutukseltaan teologian maisteri – tarkemmin uskontotieteilijä. Valmistunut Helsingin yliopistosta vuonna 2006. Tuntee parhaiten Euroopan uskontohistoriaa, uskontoantropologiaa sekä myyttien ja vallankäytön välistä suhdetta.
  • Kordelinin säätiö on tukenut Lehtosen kirjoitustyötä 12 000 euron työskentelyapurahalla.

Teksti: Riitta Gullman
Kuva: Tammi/Markko Taina


Tieteen ja kulttuurin tekijöitä 6/2022 | 21.6.2022

Juttu on julkaistu aiemmin säätiön vuosikertomuksessa 2021.