/ Ajankohtaista

Kordelinin säätiöltä runsas miljoonaa euroa kulttuuriin ja tieteeseen

Alfred Kordelinin säätiö on jakanut 900 000 euroa suuriin kulttuurihankkeisiin. Tänä vuonna hakemusten joukosta erottuivat etenkin korkeatasoiset musiikin apurahahakemukset. Seitsemästä tuetusta hankkeesta pelimusiikin ammattiorkesteri Game Music Collective (GMC) sai suurimman, 200 000 euron, avustuksen. Hanke nostaa ensimmäistä kertaa esille suomalaiset pelimusiikin ammattilaiset; sekä musiikin tekijät että sen esittäjät.

Suurin 200 000 euron avustus GMC:lle

Pelimusiikin suuresta suosiosta ja sen korkeasta taiteellisesta laadusta huolimatta sen esittäminen on tällä hetkellä hyvin vähäistä. GMC yhdistää sekä pelialan että akateemisesti koulutetut muusikot, joista molemmista Suomi tunnetaan. Euroopan ensimmäisenä pelimusiikin ammattiorkesterina GMC on esiintynyt merkittävimmissä suomalaisissa konserttisaleissa. Yleisöt voivat kuunnella suosikkipeliensä musiikkia paitsi livekonserteissa Suomessa, myös netissä ympäri maailmaa: Youtubessa GMC:n konserttitaltiointeja on katsottu lähes kaksi miljoonaa kertaa.

”Kyse on uudesta kehittyvästä musiikkigenrestä, joka tuo uutta yleisöä perinteiseksi koetun orkesterimusiikin pariin. GMC:n konserteissa 85 % kuulijakunnasta on alle 35-vuotiaita, joista suurin osa on miehiä”, toteaa Kordelinin säätiön toimitusjohtaja Erik Båsk. ”Pelimusiikin tekijät ja esittäjät ovat toistaiseksi jääneet näkymättömiin ja kaupallisten tuotteiden varjoon. Tässä säätiö voi tarjota tukensa”, jatkaa Båsk.

Kordelinin säätiön rahoituksella GMC toteuttaa pelimusiikkiäänitteen, johon kootaan korkeatasoinen kattaus suomalaista pelimusiikkia eri aikakausilta. Sovitukset 20-henkiselle orkesterille sekä mieskuorolle tehdään vuoden 2020 aikana. Julkaisukonsertti järjestetään syksyllä 2021, ja musiikkivideot julkistetaan syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana.

Suomen Kalakirjasto – Kansakunnan kalamuisti talteen, 120 000 euroa

Muoniossa sijaitseva Suomen Kalakirjasto on harrastuksen pohjalta syntynyt yksityinen kirjasto, jonka kokoelmiin on koottu merkittävä osa suomalaista kalataloushistoriaa 1700-luvulta näihin päiviin. Kulttuurihistoriallisesti merkittävän aineiston digitoiminen ja arkistointi tuo materiaalin tutkijoiden, päättäjien ja aiheesta kiinnostuneiden kansalaisten ulottuville. Aineiston järjestämisellä ja digitoinnilla on suuri merkitys Suomen vesiluonnon ymmärtämiseksi. Materiaali antaa mahdollisuuden tutkia vesiluonnossa tapahtuneita muutoksia esimerkiksi ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Suurten voimalaitosten rakentamista edeltävältä ajalta löytyy runsaasti dokumentteja, joita voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan uusia kalateitä.

Suomalaisten taiteilijoiden kansainvälistymiseen 130 000 euroa

A I S T I T / coming to our senses on Suomen Benelux-, Lontoon-, Ranskan- ja Saksan tiede- ja kulttuuri-instituuttien yhteishanke, joka edistää suomalaisten taiteilijoiden kansainvälistymistä. A I S T I T pohjautuu tilausteos- ja kiertuemalliin, jossa ammattitaiteilijat tuottavat teokset neljään eri Euroopan pääkaupunkiin Brysseliin, Lontooseen, Pariisiin ja Berliiniin. Lopuksi kaikki teokset on mahdollista nähdä Helsingissä. Hankkeen kuraattoreina toimivat kuvataiteilija Hans Rosenström ja kuraattori, koreografi Satu Herrala. Instituutit tarjoavat hankkeeseen valituille taiteilijoille kuratointi- ja markkinointiapua sekä paikallistuntemuksensa kontaktien solmimiseen.

Kansainvälinen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailu, 100 000 euroa

Alfred Kordelinin säätiö toimii kansainvälisen Kaija Saariaho -urkusävellyskilpailun päärahoittajana. Kilpailu käynnistyi 17.3.2020 ja päättyy lokakuussa 2021. Kilpailun järjestää Musiikkitalon Urut Soimaan -yhdistys yhdessä Musiikkitalon säätiön kanssa. Kilpailussa on kolme erää: soolo- ja kamarimusiikkiteokset sekä konsertot. Tuomariston puheenjohtajana toimii säveltäjä Kaija Saariaho. Yhteistyökumppaneita ovat RSO ja HKO.

”Musiikkitalon Rieger-konserttisaliurkujen valmistamiseen ovat mittavalla panoksellaan osallistuneet sekä säätiöt että yksityishenkilöt. Sävellyskilpailun kautta saatavien uusien teoksien kautta urut saadaan soimaan avajaiskonserteissa läpi ensimmäisen vuoden”, sanoo Båsk.

Minna Canth -oopperatuotanto, 100 000 euroa

Minna Canth tasa-arvon puolestapuhujana on edelleen ajankohtainen. Savo Ooppera tuottaa komediallisen oopperan, joka esitetään Kuopiossa ja myöhemmin myös muissa kaupungeissa. Oopperaesitys on näin mahdollista kokea myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla.

Kaksi tutkimushanketta

Uusien kaksivuotisten hankkeiden lisäksi säätiö on myöntänyt toisen vuoden jatkorahoituksen Helsingin yliopistolle suomenhevosen alkuperää käsittelevään perustutkimukseen 150 000 euroa. Hankkeesta vastaa Helsingin yliopiston Kulttuurien osasto. Yhteistyökumppaneita ovat muiden muassa Luonnonvarakeskus ja Ypäjän hevosopisto. ”Tutkijat ovat olleet luovia ratkaistessaan bioaineistojen keräyksen. Näytteitä, esimerkiksi jouhia ja hampaita, on hankittu kansalaiskeräyksellä vuodesta 2017. Kansainvälisestikin ainutlaatuista on myös hevoshautojen arkeologinen tutkimus: Hautanäytteistä voidaan laboratoriotutkimuksella eristää muinais-dna:ta, jonka avulla voidaan selvittää esimerkiksi suomenhevosen maantieteellinen levinneisyys”, kertoo säätiön toimitusjohtaja Erik Båsk.

Säätiö myönsi toisen vuoden 100 000 euron jatkorahoituksen Suomalais-Ugrilaiselle Seuralle Matias Castrénin tutkimusaineistojen kokoamiseen. Tarkoituksena on saattaa mittavat monialaiset tutkimusaineistot kansainvälisen tiedeyhteisön ulottuville. Castrénia pidetään 1800-luvun merkittävimpänä suomalaisena kielitieteilijänä, ja hänen uransa on jopa maailmanlaajuisesti poikkeuksellinen. Tutkimusmatkoillaan 1838–1849 hän keräsi vaikeissa olosuhteissa valtavan aineiston Karjalasta, Lapista, Pohjois-Venäjältä ja Siperiasta. Castrén oli edellä aikaansa, sillä hänen tutkimusotteensa oli jo 1800-luvulla tieteenalojen rajat ylittävä. Castrén yhdisti tutkimuksissaan esimerkiksi kansatiedettä, arkeologiaa ja kulttuurimaantiedettä.

Suuret kulttuurihankkeet -avustus myönnetään ajankohtaiseen tutkimus- ja/tai kulttuurihankkeeseen. Säätiön tarkoituksena on mahdollistaa mittava hanke rahoittamalla hanke joko kokonaan tai toimia sen yhtenä päärahoittajana. Apurahojen hakuaika oli 1.-31.1.2020. Hakemuksia tuli yhteensä 130 kappaletta, ja apurahahakemusten yhteissumma oli noin 23,4 miljoonaa euroa. Säätiön hallitus päätti apurahojen saajista 17.3.2020. Samassa yhteydessä myönnettiin apurahoina ja palkintoina säätiön kaupunki- kohderahastojen kautta 154 000 euroa. Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö, joka tukee tiedettä ja kulttuuria vuosittain noin viidellä miljoonalla eurolla.

Lisätiedot

Alfred Kordelinin säätiö
toimitusjohtaja Erik Båsk
puhelin 040 825 8071
erik.bask@kordelin.fi