/ Ajankohtaista

Kuvataiteilija Jenni Yppärilä kuvaa elämän muuttumista rapistuvien talojen kautta

kuva: Alpo Nummelin

̶  Haluan kiinnittää huomiota yhteen paikkaan ja tuoda sen kautta näkökulmaa yhteiskunnan rakennemuutokseen. Nämä rakennukset ovat eräänlaisia ihmisten muotokuvia: ne kertovat ihmisten elämästä, vaikka ihmisiä ei näy. Ne kertovat yhteiskunnasta, jossa ne ovat jääneet tyhjilleen, Jenni Yppärilä määrittelee.

Yppärilä on yksi vuoden 2017 Kordelinin taideapurahan saajista. Hän sai puolivuotisen työskentelyapurahan Lampinsaarta tutkivan Kaivos-projektin teosten sekä Viipurin rakennuksia tutkivien teosten saattamiseksi loppuun. Kaivos-sarjan työt olivat esillä kesällä 2017 Galleria Huudossa Helsingissä, Viipuri-sarja Taidekeskus Salmelassa.

̶  Kordelinin rahoitus mahdollisti teoksien tekemisen. Puolen vuoden ajan valmistelin näyttelyitä rauhassa. Sain tehdä sitä työtä, mihin olen kouluttautunut.

Rapistuvat rakennukset kiehtovat
Jenni Yppärilä on kuvannut teoksissaan tyhjilleen jääneitä rakennuksia vuodesta 2012.

̶  Rapistuvat rakennukset kiehtovat minua. Etsin paikkoja, joissa ihmiset ovat kohdanneet. Teen taustatutkimusta, kerään materiaalia verkosta, kirjoista, haastattelen ihmisiä ja käyn kuvaamassa paikan päällä. Vasta sitten työt alkavat syntyä.

Lampinsaaren tutkimustyön aikana selvisi sekin, että Yppärilän nuoruuden mielikuva paikasta oli pielessä.

̶  Lampinsaaren yhteisö on edelleen olemassa. Siellä on jäljellä enää vähän ihmisiä ja paljon tyhjentyneitä taloja, mutta se on tiivis yhteisö. Siellä on kylätapahtumia ja aktiivisia ihmisiä.

Yppärilä keskitti kuitenkin huomionsa autiotaloihin.

̶  En ole dokumentaristi, vaan kuvataiteilija. Kaikkien faktojen ei tarvitse olla juuri oikein. Kuvissa voi olla muitakin kerroksia.

Yppärilä pohtii töissään kaupungistumisen ja maaseudun autioitumisen ristiriitaa.

̶  Kaupungit paisuvat ja maaseutu tyhjenee. Mietitään, miksi ihmisten pitäisi ylipäätään asua maalla. Että tulkaa kaupunkiin sieltä. Mutta sitten ihmisillä ei olekaan varaa asua kaupungissa.

̶  Tämä aika on täynnä vastakkainasetteluja ja toistemme syyllistämistä. Ja kaikesta olisi saatava taloudellista hyötyä. Kaikkien pitää perustella, miksi he saisivat olla olemassa. Itse ajattelen, että kaikkia tarvitaan, että asiat toimivat. Ja että hyöty voi olla myös muuta kuin mitattavaa.

Kuten Lampinsaaressa. Yhteisö rakennettiin tyhjästä, sitä huollettiin, siellä tehtiin työtä ja elettiin, ja aikanaan se alkoi tyhjentyä. Mutta se on vielä elossa, ja tärkeä entisille ja nykyisille lampinsaarelaisille.

̶  Nämä työt ovat minun kommenttini.

Teksti: Riitta Gullman