/ Ajankohtaista

Presidentinlinnaan ensimmäinen nykytaideteos

Alfred Kordelinin säätiö deponoi kuvataiteilija Anna Retulaisen Kaksi polkua -teosparin Presidentinlinnaan. Uudempia presidentillisiä muotokuvia lukuun ottamatta Retulaisen maalaukset ovat linnan ainoat nykytaideteokset.

Kuva: Jussi Tiainen

Teospari sijoitetaan Mariankadun puoleiseen monumentaaliportaikkoon, joka yhdistää sisääntulokerroksen ja pääkerroksen edustustilat. Sijoitus viimeistelee Mariankadun portaikon taiteellisen toteutuksen. Taiteellisena tavoitteena oli yhdistää toisen kerroksen vuonna 1907 rakennetut juhlatilat ja 1930-luvun askeettista estetiikkaa edustava porrastila kiinnostavaksi visuaaliseksi kokonaisuudeksi rikkomatta paikan identiteettiä. Anna Retulaisen maalauskokonaisuus Kaksi polkua vastaa mainiosti haasteeseen. Se koostuu kahdesta suurikokoisesta öljymaalauksesta, jotka on sijoitettu portaikon sivuseinille. Vastakkaisilla seinillä olevat teokset muuntelevat taitavasti taiteilijan valitsemia aiheita ja värimaailmaa. Ne ovat dynaamisessa vuoropuhelussa keskenään. Teokset edustavat tämän päivän ekspressiivistä taulumaalausta. Ensi näkemältä ne vaikuttavat abstrakteilta. Tarkemmalla katsomisella niistä kuitenkin hahmottuu luontokuvaston aihioita. Teokset välittävätkin oivaltavasti sekä lähes vaivihkaisesti kokemusta luonnossa liikkumisesta: luontoon uppoutumista ja sen aistimellista haltuunottoa.

Kuvataiteilija Anna Retulainen toteaa Kaksi polkua-teoksestaan:
”Suomalainen identiteetti rakentuu voimakkaasti luonnon ja siitä nousevien arvojen varaan. Presidentinlinna seisoo keskellä kivisintä Helsinkiä. Kaksi polkua tuo linnaan muistuman suomalaisesta maisemasta sekä luontoon ja vuodenaikoihin liittyvistä arvoista.”

Alfred Kordelinin säätiöllä on pitkäaikainen yhteys presidentti-instituutioon. Presidentin kesäasunto Naantalin Kultaranta on alun perin Alfred Kordelinin itselleen vuonna 1916 rakennuttama huvila. Alfred Kordelinin säätiö on järjestänyt kesäisin Kultarannassa yleisölle avoimia taidenäyttelyitä vuodesta 2011 lähtien. Säätiön omassa taidekokoelmassa on noin 300 maalausta, veistosta ja grafiikanlehteä. Suurin osa kokoelmasta on talletettu suomalaisiin taidemuseoihin.

Kuva: Anna Retulainen Polku, lehto. Öljymaalaus kankaalle. Koko 260 x 210 cm. Teoskuva: Jussi Tiainen
Kuva: Anna Retulainen Polku, kallio. Öljymaalaus kankaalle. Koko 260 x 210 cm. Teoskuva: Jussi Tiainen

 

Lisätiedot
Alfred Kordelin säätiö
Erik Båsk, toimitusjohtaja
puhelin 040 825 8071