/ Ajankohtaista

Suuret kulttuurihankkeet | Translocalis-tietokannan julkistamistilaisuus 9.2.2023

Translocalis on avoin digitaalinen tietokanta vuoteen 1885 mennessä suomenkielisten lehtien sivuilla painetuista paikallislukijakirjeistä, joka julkaistaan osana Kansalliskirjaston digitaalisia kokoelmia (digi.kansalliskirjasto.fi).

Paikalliskirjeet ovat paikallisyhteisön nimissä kirjoitettuja lukijakirjeitä, joita jo Eero Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen kuuluisassa kohdassa luki ja lähetti sanomalehtiin ja koki samalla ”kotomaamme koko kuvan – sen ystävälliset äidinkasvojen” painumisen sydämensä syvyyteen. Paikalliskirjeet muodostavat varhaisimman suomenkielisten ihmisten itse kirjoittaman laajan tekstikorpuksen, joka on tähän asti jäänyt pitkälti sekä historiantutkimuksen että historiatietoisuuden katveeseen. Ilmiö muodostaa kokonaisen paikalliskirjekulttuurin, joka oli osa varhaisen kansalaisyhteiskunnan muotoutumista Suomessa.

Translocalis-tietokannassa on 72 000 kirjettä eri pitäjistä, kaupungeista, maan eri osista ja ulkomailta. Kirjeitä lähetettiin kaikista kansankerroksista. Kansalliskirjaston verkkopalvelussa tietokannan kirjeitä voi lajitella mm. lähetyspaikkakunnan tai kirjoittajan mukaan sekä tehdä tekstihakuja kirjeiden sisältöön.

Translocalis on Alfred Kordelinin säätiön rahoittama Suuri kulttuurihanke 2021–2023. Translocalis on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopistossa toimivan Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) ja Kansalliskirjaston kanssa.

Ilmoittautuminen tilaisuuteen lomakkeella 31.1.2023 mennessä osoitteessa https://www.lyyti.in/translocalis2023

Tapahtuma on suomenkielinen.

Lisätietoja:
FT, tutkijatohtori Heikki Kokko
Translocalis-tutkimus- ja kulttuurihanke: Lukijakirjeet kansalaisyhteiskunnan äänenä ja uutena kulttuuriperintönä -projektin johtaja
Tampereen yliopisto
heikki.kokko[at]tuni.fi
Puh +358503186127

Translocalis-hankkeen verkkosivut

Kuvan lähde: Wikimedia Commons