/ Ajankohtaista

Translocalis-tietokannan julkistamistilaisuus 9.2.2023

Kansan lehti v.1895 / digi.kansalliskirjasto.fi, pch.vector on Freepik

1800-luvun suomalainen paikalliskirjeiden aineisto saatavilla digissä

Translocalis-tietokanta julkaistaan Kansalliskirjaston Kupolisalissa. Seuraa julkistustilaisuutta suorana striimin kautta torstaina klo 18.30 alkaen Kansalliskirjaston Youtube -kanavalla.

Digi.kansalliskirjasto.fi-palvelussa avattiin digitaalinen leikekokoelma – Translocalis, joka sisältää vuoteen 1885 mennessä suomenkielisten lehtien sivuilla painettuja paikallislukijakirjeitä. Kirjeet ovat nyt käytettävissä osana Kansalliskirjaston digitaalisia kokoelmia (digi.kansalliskirjasto.fi(avautuu uuteen välilehteen). Translocalis-tietokannassa on 72 000 kirjettä eri pitäjistä, kaupungeista, maan eri osista ja ulkomailta. Kirjeet edustavat aikaa, jolloin suomenkielinen lehdistö kehittyi. Aluksi kehitys oli maanlaajuista ja alkoi maakunnallistua sekä paikallistua vasta 1800-luvun loppupuoliskolla. Kun lehdissä julkaistut paikalliskirjeet laajensivat paikallisyhteisöissään asuneiden ihmisten tiedon piiriä, ne tekivät yhteiskunnallisesta paikallista ja paikallisesta yhteiskunnallista. Kirjeitä lähetettiin kaikista kansankerroksista.

Kansalliskirjaston verkkopalvelussa tietokannan kirjeitä voi lajitella mm. lähetyspaikkakunnan tai kirjoittajan mukaan sekä tehdä tekstihakuja kirjeiden sisältöön. Kansalliskirjaston uutena kulttuuriperintökokoelmana leikekokoelma palvelee niin historian ja lähitieteiden tutkijoita kuin myös menneisyydestä kiinnostunutta suurta yleisöä.

”Translocalis-aineisto on osa varhaisen suomalaisen kansalaisyhteiskunnan muodostumista ja aikansa somea. Se on kansainvälisesti ainutlaatuinen lähdemateriaali ja erityisen suomalainen ilmiö”, sanoo suunnittelupäällikkö Minna Kaukonen joka on vetänyt hanketta Kansalliskirjastossa.

”Kokoelmassa olevien kirjeiden tekstisisällöstä voi tehdä sanahakuja. Hakua voi rajata myös leikkeisiin liittyvien kuvailutietojen (paikka, kirjoittaja jne.) avulla käyttämällä Translocaliksen kokoelman etusivulla esiteltyjä avainsanoja. Aineistosta löytyy esimerkiksi naisten kirjoittamiksi identifioituja kirjeitä sekä talollisten tai työläisten kirjoittamia kirjeitä. Hakuja voi kohdistaa tiettyihin lehtiin ja rajata ajallisesti”, sanoo Kaukonen.

Translocalis on Alfred Kordelinin säätiön rahoittama Suuri kulttuurihanke 2021–2023. Translocalis on toteutettu yhteistyössä Tampereen yliopistossa toimivan Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) ja Kansalliskirjaston kanssa.

Lisätietoja

FT, tutkijatohtori Heikki Kokko
Translocalis-tutkimus- ja kulttuurihanke: Lukijakirjeet kansalaisyhteiskunnan äänenä ja uutena kulttuuriperintönä -projektin johtaja
Tampereen yliopisto
heikki.kokko[at]tuni.fi
Puh +358503186127

https://projects.tuni.fi/translocalis/