/ Ajankohtaista

Uusi kaupunkirahasto tuo virtaa Nokian kulttuurielämään


Vilkas kulttuurielämä luo  hyvinvointia ja lisää niin kuntalaisten kuin kunnankin elinvoimaa

Tämä johtoajatus mielessään Nokian kaupunginvaltuusto päätti Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ja Nokian kaupungin 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 6.3.2017 lahjoittaa 200 000 euroa perustettavaan Alfred Kordelinin säätiön Nokian kaupungin rahastoon. Rahaston peruspääomaksi tuli 400 000 euroa, josta Alfred Kordelinin säätiö lahjoitti 200 000 euroa. Jaettavaa oli ensimmäisellä kierroksella vuonna 2018 yhteensä 18 700 euroa. Nokian kaupungin rahaston toimikunnan puheenjohtajana on kaupunginjohtaja Eero Väätäinen.

Kuva: Sampo Syrjänen

Toimikunnan jäsenillä on huikea määrä tietämystä kulttuurin kentästä, ja on hienoa että nokialainen yrityselämä on myös toimikunnassa edustettuna. Ensimmäiset apurahat jaettiin juhlatilaisuudessa Nokian kartanon talliravintolassa. Nokian kartanon alueella on erityinen merkitys paikkakunnan ja Suomen historiassa. Kartanon lähistöllä käytiin nuijasodan ratkaisutaistelu vuonna 1596. Fredrik Idestam puolestaan näki kartanon vieressä pauhaavan huiman Emäkosken ja päätti rakentaa vuonna 1868 puuhiomon kosken partaalle. Tuosta tehtaasta ja tuolta paikalta alkoi Nokia Aktiebolagin ja sittemmin Nokia-yhtiön tarina, joka on Suomen talous- ja teollisuushistorian merkittävimpiä. Teollisuudella ja tehtailla on ollut iso merkitys myös Nokian kulttuurielämälle. Esimerkiksi nokialaisen poikkeuksellisen tasokkaan ja laajan harrastajapohjaisen kuorolaulun ja puhallinmusiikin juuret ovat tehtailla. Myös Suomen vanhimman, ja toimittaja Matti Kuuselan mukaan Suomen parhaan harrastajapohjaisen näyttämön, eli Nokian Työväen Teatterin taustalla on Idestamin tehtaan työntekijöille perustetun työväenyhdistyksen näyttelijäkerho. Painava historia värisytti juhlatilan ilmaa, tai sitten vaikutelma johtui viulisti Eeva Oksalan ja hanuristi Sami Varvion upeasta musiikkiesityksestä.

Nykypäivän ja tulevaisuuden Nokia on monipuolinen kulttuurikaupunki, jossa pidetään yllä perinteitä ja etsitään aktiivisesti uusia keinoja kulttuurielämän vankistamiseksi. Nokian kaupunki tukee vuosittain avustuksilla kulttuuriyhdistyksiä ja pienimuotoisia kulttuuritapahtumia. Aiemmin avustuksilla ja teoshankinnoilla on voitu tukea taiteen ammattilaisia, laajempia kulttuurihankkeita ja paikkakuntaa koskevaa tieteellistä tutkimusta hyvin rajallisesti. Kaupunkirahasto muuttaa tilannetta merkittävästi. Nyt taiteen ja kulttuurin kenttää voidaan tukea huomattavasti kattavammin. Tavoitteena on kasvattaa rahaston pääomaa ja sitä myötä lisätä jaettavien apurahojen kokonaissummaa. Toisaalta pienikin tuki oikeaan aikaan ja oikein kohdistettuna on merkittävä ja vaikuttava. Nokian kartanon lähellä, Nokianvirran suulla Näsijärvestä laskeva tumma vesi kohtaa etelästä tulevan vaalean savisen veden. Sekoittuneena vedet virtaavat rauhallisesti Emäkoskesta alas Nokian kaupungin läpi kohti merta. Kosken voima on valjastettu, mutta toivottavasti kulttuurin virta käy entistäkin väkevämpänä kohti tulevia aikoja.

Asiamies Marko Ojala (Kuva: Pia Keltti)

Kirjoittaja Marko Ojala on Nokian kaupungin vapaa-aikajohtaja ja Alfred Kordelinin säätiön Nokian rahaston asiamies.

Nokian rahasto on yksi Kordelinin säätiön viidestätoista kaupunki- ja kohderahastosta. Rahaston tarkoituksena on edistää Nokian taide- ja kulttuurielämää ja vahvistaa paikallista kulttuuri-identiteettiä. Rahaston varoilla tuetaan Nokialla toteutettavia taide- ja kulttuurihankkeita, Nokiaan paikkakuntana liittyvää tieteellistä tutkimusta, kulttuurikohteisiin liittyvien selvitysten laatimista ja kulttuurikohteiden kunnostamista sekä julkisen kaupunkitilan merkittävien taidehankintojen rahoittamista. Rahasto myöntää apurahoja ja palkintoja ansioituneille tekijöille.

Rahaston toimintaa on mahdollista tukea lahjoittamalla. Lahjoitusasioissa voit ottaa yhteyttä säätiön toimitusjohtaja Erik Båskiin p. (09) 6840 1233

Alfred Kordelinin säätiöllä on Poliisihallituksen 20.09.2018 myöntämä rahankeräyslupa RA/2018/827, joka on voimassa 20.9.2018-19.09.2019 koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kerätyt varat käytetään suomalaisen tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen edistämiseen. Säätiö toteuttaa keräyksen itse.