Veera Jääskeläinen

 

Neljän puolison tarina

 

Diktaattorin rinnalla seisoo usein vahva ja vaikutusvaltainen nainen.

Veera Jääskeläinen, kuva Riikka Kantinkoski

 

Veera Jääskeläinen on työskennellyt pitkään kulttuuritoimittajana eri sanomalehdissä. Vähitellen hänelle kehittyi hinku tehdä jotain selkeämmin omaa.

”Olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja etenkin naisten historiasta. Kun käsikirjoitin Rouva diktaattori -podcastia, tajusin, että aihe ei tyhjene yhdessä audiosarjassa mihinkään”, Jääskeläinen muistelee.

Rouva diktaattori -podcast ilmestyi vuonna 2022, kirja sitä seuraavana vuonna. Vaikka tietokirja on täysin itsenäinen teos, se sai saman nimen. Tietokirja Rouva diktaattori (Atena) kertoo 1900-luvun diktaattorien puolisoiden elämästä neljän tarinan kautta. Niiden keskiössä ovat Imelda Marcos, Asma al-Assad, Isabel Martínez de Perón ja (Josif Stalinin puoliso) Nadežda Allilujeva. Kaikki paitsi Allilujeva ovat yhä elossa.

”Heidän elämänsä on ollut aivan uskomatonta. Fiktiona monet käänteet olisivat jo epäuskottavia. He ovat olleet paitsi erikoislaatuisia myös vaikutusvaltaisia.”

Puhdas ulkokuori

Jääskeläisen kirja kuvaa, miten käyttäytyminen voi lähteä täysin käsistä, kun rajoja ei oikeastaan ole. Se voi johtaa esimerkiksi hallitsemattoman impulsiiviseen törsäilyyn kuten Filippiinien johtajan Ferdinand Marcosin puolisolla Imeldalla.

”Kun oma mies hallitsee itsevaltaisesti koko valtiota, puolisonkin toimintavalmiudet ovat melkoiset. Usein kansa elää kurjuudessa samaan aikaan kun johtajat näyttävät eliitille esimerkkiä vallastaan loisteliaisuudella. Toisaalta puolisoiden julkikuva pyritään usein esittämään mahdollisimman puhtoisena.”

Imelda Marcos muistetaan uskomattomasta kenkäkokoelmastaan, mutta myös tyttärensä häistä, joita varten diktaattorin synnyinkaupunkiin rakennettiin erillinen lentokenttä ja hotelli häitä varten.

Argentiinan johtajan Juan Peronin kolmas vaimo Isabel Perónista tuli miehensä kuoleman jälkeen maan presidentti. Hän oli maailman ensimmäinen naispresidentti siinä virassa, jota kuitenkaan harvoin muistellaan maan historian verisyyden ja hallintokauteen liittyneen poliittisen terrorin vuoksi. Peronin ensimmäinen puoliso Evita muistetaan paremmin, jollei muusta niin hänestä tehdystä menestysmusikaalista.

Vahvoja persoonia

Isabel Peron on äärimmäinen esimerkki puolison roolin kehityksestä ajan mittaan. Kaikilla Jääskeläisen esiin nostamilla diktaattorien puolisoilla on kuitenkin ollut selvä merkitys miehensä työssä ja elämässä.

”Vaikuttaa siltä, että ollakseen diktaattorin puoliso on oltava itsekin aika voimakas persoona. Tai ainakin ajan mittaan sellaiseksi kehittyy. Tavanomaisesta arjesta eristäytyminen vaikuttaa ihmiseen myös vahvistamalla hänelle ominaisia persoonallisuuden piirteitä.”

Nyt Jääskeläinen suunnittelee jo uusia kirjoja. ”Tietokirjojen tekeminen on vaativaa, mutta nautittavalla tavalla pitkäjänteistä. Nautin, kun saan paneutua.”

Teksti: Ville Hänninen
Kuva: Riikka Kantinkoski


Tieteen ja kulttuurin tekijöitä 5/2024

Haastattelu on julkaistu säätiön vuosikertomuksessa 2023.