Luonnonmuotoja

 

Naturformer | Natural Forms

 8.6–21.8.2022 Kultaranta

 

 

 

Inspiraatiota kasvikunnasta, kasvien ja hedelmien orgaanisista muodoista sekä luonnonmateriaaleista

Tasavallan presidentin kanslia ja Alfred Kordelinin säätiö järjestävät kolmen luontoteemaan liittyvän veistosnäyttelyn tasavallan presidentin kesävirka-asunnon puistossa Naantalin Kultarannassa. Kesän 2022 Luonnonmuotoja-näyttelyssä esittäytyy viisi nykykuvanveistäjää − Aaron Heino, Erkki Kannosto, Kirsi Kaulanen, Essi Korva ja Barbara Tieaho. He ovat saaneet teoksiinsa inspiraatiota kasvikunnasta, kasvien ja hedelmien orgaanisista muodoista sekä luonnonmateriaalien käytöstä.

Botaanisella taiteella on parituhatvuotinen historia. Vanhimmat kasviaiheiset kuvat maalattiin, hakattiin kiveen tai rakennettiin mosaiikkipaloista. Kuvanveistolla on lajityypin historiassa kuitenkin vaatimaton rooli. Kukat, pensaat ja puut ovat veistäjille haastavia aiheita. Maalarit, taidegraafikot ja valokuvataiteilijat tavoittavat välineillään esimerkiksi kukkien terälehtien herkkyyden tai maiseman ominaislaadun vaivattomammin kuin veistäjät omilla menetelmillään. Luonnonmuotoja-näyttelyn taiteilijat ovat tarttuneet ansiokkaasti haasteeseen tarkastellen aiheitaan eri näkökulmista ja erilaisten materiaalien kautta. Ainekset lomittuvat toisiinsa muodostaen mieleenpainuvia ilmaisullisia ja kerronnallisia tasoja.

Näyttelyn on kuratoinut FM Tapani Pennanen.

Näyttelyn esittelyvideo

IN ENGLISH

 

Aukioloajat ja opastetut kierrokset

Kultarannan puistoon on vapaa pääsy kesäaikaan (7.6.–26.8.2022)  perjantaisin klo 18.00–20.00 (ei opastusta).

Lisäksi Naantalin matkailu järjestää maksullisia opastettuja kierroksia puistossa 7. kesäkuuta alkaen. Kultarannan puutarhan taidekierros perjantaisin klo 13. Puisto on suljettu maanantaisin. Lisätiedot, hintatiedustelut ja opasvaraukset sekä poikkeukselliset aukioloajat: visitnaantali.com

Kultarannan puutarha, Kordelininkatu 1, 21100 Naantali.

Näyttelykävijälle

Jokaisessa näyttelyyn kuuluvan teoksen kyltissä on QR-koodi. QR-koodin lukijan voi asentaa ilmaiseksi sovelluskaupasta. Suuntaamalla älypuhelimesi kameran QR-koodiin siirryt Kordelinin säätiön verkkosivuille. Verkkosivuilla pääset lukemaan taiteilija- ja teostiedot. Voit tutustua taiteilijoihin myös tämän sivun alareunassa.

 

 

Taiteilijat

Essi
Korva

Lue lisää

Aaron
Heino

Lue lisää

Kirsi
Kaulanen

Lue lisää

Erkki
Kannosto

Lue lisää

Barbara
Tieaho

Lue lisää

Kultaranta

Alfred Kordelin rakennutti 1913–16 kesäasunnokseen Naantalin Luonnonmaalle Kultarannaksi nimetyn linnamaisen huvilan. Graniittisen päärakennuksen piirsi ajan tunnetuimpiin kotimaisiin arkkitehteihin kuulunut Lars Sonck (1870–1956). Kordelinin ajatuksena oli yleisölle avoin kotimuseo, mutta sen toteuttamisesta luovuttiin perinnönjaossa, ja Kultaranta siirtyi ensin Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja sitten valtiolle. Tasavallan presidentin kesävirka-asunto Kultarannasta tuli 1922. Sota-aikoja lukuun ottamatta ovat maan kaikki presidentit viettäneet siellä kesiään.

Vuodesta 2011 alkaen Alfred Kordelinin säätiö on ollut mukana toteuttamassa yleisölle avointa veistosnäyttelyä Kultarannan puistossa.

Aiemmat näyttelyt Kultarannassa

Ylin kuva: Essi Korva  Metsän äänet (2019), det. Kuva: Vesa Aaltonen
Keskimäinen kuva: Erkki Kannosto Blue Bellflowers, (2015), det. Kuva: Vesa Aaltonen
Alin kuva: Kultarannan puistoa. Kuva: Vesa Aaltonen