Aaron Heino

 

Heino on luonut omaperäisen tunnistettavan tyylin, jossa pitkälle abstrahoitu muotokieli yhdistyy veistospintojen karheuteen ja automaalien kiiltoon. Teokset ovat viimeisteltyjä, elegantteja ja usein myös hauskoja.

Aaron Heino vakiinnutti asemansa nykykuvanveiston kiinnostavimpien tekijöiden joukossa viimeistään Off Topic -näyttelyllään, jonka hän piti 2021 Espoon modernin taiteen museo EMMAssa. Heino on luonut omaperäisen tunnistettavan tyylin, jossa pitkälle abstrahoitu muotokieli yhdistyy veistospintojen karheuteen ja automaalien kiiltoon. Teokset ovat viimeisteltyjä, elegantteja ja usein myös hauskoja. Aaronheinot on helppo tunnistaa joitakin hänen teoksiaan nähtyään.

Heino työskentelee teemallisesti. Ei niin, että hän työstäisi peräjälkeen tietyn määrän johonkin teemaan liittyviä teoksia ja siirtyisi sitten seuraavaan. Teoksia syntyy eri teemoihin samanaikaisesti. Toteutunut muotoajatus synnyttää uuden muotoaiheen, teema jatkaa elämäänsä ja synnyttää ehkä kokonaan uuden teeman. Heino valmistaa teoksensa veistämällä ja valattamalla. Hän veistää kivimateriaaleja; klassista marmoria ja kotoista graniittia. Valutöissään hän käyttää pronssia ja teollisia materiaaleja, alumiinia ja terästä. Hän on tehnyt myös puuveistoksia ja käyttänyt muita materiaaleja teostensa osina mutta harvemmin. Materiaalit ja niiden ominaisuuksien tutkiminen ovat hänelle tärkeitä, samoin uusien työmenetelmien pohtiminen ja kehittely.

Kultarannan pergolan paviljongissa ja sen edustalla esiteltävät teokset kuuluvat sarjaan Natural Features. Aihepiiri pitää sisällään joukon sieni- ja sitrushedelmäaiheisia veistoksia. Hedelmäaiheissa voi halutessaan nähdä viittauksia 1960-luvun pop-taiteeseen, sen värimaailmaan ja tapaan ylevöittää taiteeksi arkisia esineitä ja asioita, erityisesti kulutushyödykkeitä. Leikatut hedelmän lohkot jalustalla viittaavat myös asetelmataiteen perinteeseen, jossa pöydälle sommitellut hedelmät ovat tyypillisiä maalausten aiheita. Hedelmäasetelmiin liittyy lajityypissä runsaasti symboliikkaa. Myös Aaron Heinon sitrusaiheisista veistoksista löytyy symbolista ainesta, joskin henkilökohtaisella tasolla. Heino on kertomansa mukaan käsitellyt teoksissaan aina omaa elämäänsä ja ihmissuhteitaan. Heinon kookkaammissa näyttelyteoksissa, joissa dynaamisesti nousevat orgaanisen pehmeät muotopiirteet ovat kontrastissa toisen puolen harmaan, hiiltyneen rosoisuuden kanssa, lähtökohdat eivät ole yhtä selkeät kuin hedelmälohkoissa. Teoksista löytyvä hedelmän kantaa muistuttava muoto paljastaa kuitenkin, että Heino on lähtenyt kehittelemään veistoksellista muotoa hedelmän leikatusta tai kuivuneesta kuoresta.

Heino opiskeli 2001–02 Taidekoulu MAAssa ja 2002–06 Lahden Taideinstituutin kuvanveiston linjalla. Heinon töitä oli ensimmäisen kerran esillä 2001 Galleria Elorannassa Porissa, minkä jälkeen hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukemattomiin yhteisnäyttelyihin ympäri maata. Heinon syksyllä 2021 Espoon modernin taiteen museo – EMMA:ssa pidetyn Off Topic -näyttelyn yhteydessä julkaistiin samanniminen kirja. Näyttely oli osa Heinon 2019 Suomen Taideakatemialta saamaa palkintoa. Heino tuli kolmanneksi 2016 Helsingin Kalasataman veistoskilpailussa. Hänen teoksiaan on lukuisissa kotimaisissa nykytaiteen kokoelmissa. Hän on tehnyt myös neljä julkista teosta. Tulisaarna paljastettiin 2005 Lahden ammattikorkeakoulun Musiikinlaitoksella, Situated 2013 Kylmäkosken vankilan pihamaalla, Telling Tales 2019 Hanasaaren Taidepuistossa Espoossa ja Drop of Paradise paljastettiin 2020 Utsjoella.

s. 1977
Pori

Opinnot ja palkinnot
2002–2006
Lahden Taideinstituutin kuvanveiston linja
2001–2002
Taidekoulu MAA

Näyttelyitä ja julkisia teoksia
2021
Off Topic -näyttelyn Espoon modernin taiteen museossa
2016
3. sija Helsingin Kalasataman veistoskilpailussa
2001
töitä ensimmäisen kerran esillä Galleria Elorannassa, Porissa
2005–2019
useita julkisia teoksia, kuten Tulisaarna, Situated ja Telling Tales

Teos: Aaron Heino, Natural Feature (Toxic Series), (2018), gabro ja maali

Teoskuva: Vesa Aaltonen
Taiteilijan kuva: Pertti Kärki

Taiteilijat

Essi
Korva

Lue lisää

Aaron
Heino

Lue lisää

Kirsi
Kaulanen

Lue lisää

Erkki
Kannosto

Lue lisää

Barbara
Tieaho

Lue lisää


Palaa alkuun