Eläinaiheet kotimaisessa veistotaiteessa
Kesän 2021 Kultaranta-veistosnäyttely tarkastelee, kuinka taiteilijat ovat lähestyneet eläinaiheita kotimaisessa veistotaiteessa viime vuosisadan alkupuolelta nykypäiviin. Tasavallan presidentin kanslia ja Alfred Kordelinin säätiö järjestävät kolmen luontoteemaan liittyvän veistosnäyttelyn sarjan tasavallan presidentin kesävirka-asunnon puistossa Naantalin Kultarannassa. Tämän kesäinen näyttely on niistä ensimmäinen.
Eläimet ovat kuvataiteen aiheista perinteisimpiä. Eläinkunnan tarkastelu eri näkökulmista on antanut taiteilijoille ehtymättömän lähteen. Eläimiä on kuvattu niin koti-, hyöty-, tuho-, kuin villieläiminäkin. Myytit, sadut ja tarinat ovat täynnä mielikuvituksellisia olentoja kentaureista merenneitoihin, joissa on yhdistelty ihmisten ja eläinten piirteitä ja samalla inhimillisiä piirteitä eläinten ominaisuuksiin. Lukemattomat taiteilijat ovat kuvanneet näitä taruolentoja ja lisänneet aihepiiriin myös omia hahmojaan. Eläinkuviin liittyy myös symbolisia merkityksiä. Joutsenella, ilveksellä ja karhulla on tässä mielessä erityinen asemansa Suomen taiteessa. Kohtaamisia-näyttelyn teoksissa eläimet esittäytyvät ihmisen apuna ja ilona, petoeläiminä ja tarumaisina ihmisen ja eläimen hybridiolioina, joiden merkitys on vapaasti tulkittavissa. Luonnon- ja eläinsuojelun teema välittyy myös vahvasti kokonaisuudesta.
NÄYTTELYN TAITEILIJAT
Näyttelyn taiteilijat ovat Emil Cedercreutz, Timo Heino, Viktor Jansson, Matti Kalkamo, Jussi Mäntynen, Taru Mäntynen, Heli Ryhänen ja Jenni Tieaho. Pirkko Nukarin ja Veikko Myllerin teokset, jotka Alfred Kordelinin säätiö on deponoinut Kultarantaan, ovat osa kesänäyttelyä. Näyttelyn on kuratoinut FM Tapani Pennanen.