Kohtaamisia

Encounters

8.6. – 3.10. Kultaranta

Eläinaiheet kotimaisessa veistotaiteessa

Kesän 2021 Kultaranta-veistosnäyttely tarkastelee, kuinka taiteilijat ovat lähestyneet eläinaiheita kotimaisessa veistotaiteessa viime vuosisadan alkupuolelta nykypäiviin. Tasavallan presidentin kanslia ja Alfred Kordelinin säätiö järjestävät kolmen luontoteemaan liittyvän veistosnäyttelyn sarjan tasavallan presidentin kesävirka-asunnon puistossa Naantalin Kultarannassa. Tämän kesäinen näyttely on niistä ensimmäinen.

Eläimet ovat kuvataiteen aiheista perinteisimpiä. Eläinkunnan tarkastelu eri näkökulmista on antanut taiteilijoille ehtymättömän lähteen. Eläimiä on kuvattu niin koti-, hyöty-, tuho-, kuin villieläiminäkin. Myytit, sadut ja tarinat ovat täynnä mielikuvituksellisia olentoja kentaureista merenneitoihin, joissa on yhdistelty ihmisten ja eläinten piirteitä ja samalla inhimillisiä piirteitä eläinten ominaisuuksiin. Lukemattomat taiteilijat ovat kuvanneet näitä taruolentoja ja lisänneet aihepiiriin myös omia hahmojaan. Eläinkuviin liittyy myös symbolisia merkityksiä. Joutsenella, ilveksellä ja karhulla on tässä mielessä erityinen asemansa Suomen taiteessa. Kohtaamisia-näyttelyn teoksissa eläimet esittäytyvät ihmisen apuna ja ilona, petoeläiminä ja tarumaisina ihmisen ja eläimen hybridiolioina, joiden merkitys on vapaasti tulkittavissa. Luonnon- ja eläinsuojelun teema välittyy myös vahvasti kokonaisuudesta.

NÄYTTELYN TAITEILIJAT

Näyttelyn taiteilijat ovat Emil Cedercreutz, Timo Heino, Viktor Jansson, Matti Kalkamo, Jussi Mäntynen, Taru Mäntynen, Heli Ryhänen ja Jenni Tieaho. Pirkko Nukarin ja Veikko Myllerin teokset, jotka Alfred Kordelinin säätiö on deponoinut Kultarantaan, ovat osa kesänäyttelyä. Näyttelyn on kuratoinut FM Tapani Pennanen.

In English

Aukioloajat ja opastetut kierrokset

Kesäaikana yleisö voi tutustua Kultarannan puistoon ja veistosnäyttelyyn perjantaisin kello 18–20.

Lisäksi Naantalin matkailu järjestää maksullisia opastettuja kierroksia puistossa 8. kesäkuuta alkaen. Kultarannan puutarhan taidekierros perjantaisin klo 13. Puisto on suljettu maanantaisin. Lisätiedot, hintatiedustelut ja opasvaraukset www.visitnaantali.com

Näyttelykävijälle: Jokaisessa näyttelyyn kuuluvan teoksen kyltissä on valkoinen QR-koodi. Suuntaamalla älypuhelimesi kameran QR-koodiin siirryt Kordelinin säätiön verkkosivuille. Verkkosivuilla pääset lukemaan taiteilija- ja teostiedot. QR-koodin lukijan voi asentaa ilmaiseksi sovelluskaupasta. Voit tutustua taiteilijoihin myös tämän sivun alareunassa.

Taiteilijat

Emil
Cedercreutz

Lue lisää

Timo
Heino

Lue lisää

Heli
Ryhänen

Lue lisää

Jenni
Tieaho

Lue lisää

Viktor
Jansson

Lue lisää

Taru
Mäntynen

Lue lisää

Matti
Kalkamo

Lue lisää

Veikko
Myller

Lue lisää

Pirkko
Nukari

Lue lisää

Kultaranta

Alfred Kordelin rakennutti 1913–16 kesäasunnokseen Naantalin Luonnonmaalle Kultarannaksi nimetyn linnamaisen huvilan. Graniittisen päärakennuksen piirsi ajan tunnetuimpiin kotimaisiin arkkitehteihin kuulunut Lars Sonck (1870–1956). Kordelinin ajatuksena oli yleisölle avoin kotimuseo, mutta sen toteuttamisesta luovuttiin perinnönjaossa, ja Kultaranta siirtyi ensin Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja sitten valtiolle. Tasavallan presidentin kesävirka-asunto Kultarannasta tuli 1922. Sota-aikoja lukuun ottamatta ovat maan kaikki presidentit viettäneet siellä kesiään.

Vuodesta 2011 alkaen Alfred Kordelinin säätiö on ollut mukana toteuttamassa yleisölle avointa veistosnäyttelyä Kultarannan puistossa.

Aiemmat näyttelyt Kultarannassa

Ylin kuva: Jenni Tieaho, Merihevonen (2012). Kuva: Vesa Aaltonen
Keskimäinen kuva: Timo Heino, Sokea lauma, veistossarja, (2019-21). Kuva: Vesa Aaltonen
Alin kuva: Kultarannan puistoa. Kuva: Vesa Aaltonen.