Taru Mäntynen

 

Kaikkein suurikokoisimpia teoksia lukuun ottamatta Mäntynen valaa veistoksensa itse. Näin hän pystyy hallitsemaan koko valmistusprosessin kipsiluonnoksen tekemisestä aina valmiin pronssipinnan viimeistelyyn.

 

 

IN ENGLISH

OKSI, TANGO METSÄSSÄ, SILOSORKKA, HURMIO

Taru Mäntysen veistokset voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Toisen, määrältään pienemmän ryhmän muodostavat realistisesti kuvatut ihmisfiguurit, joita hän on kuvannut sekä luonnollisessa että etenkin julkisissa veistoksissa myös suuremmassa koossa. Teokset on sommiteltu eloisasti mutta kuitenkin tasapainoisen kolmiulotteisesti niin, että teoksia voi ja pitääkin tarkastella eri suunnista. Toinen, määrältään suurempi ryhmä muodostuu erikokoisista ihmisen ja eri eläinlajien metamorfooseista, veistoksista, jotka johdattelevat katsojan Mäntysen omaperäiseen mytologiseen maailmaan. Niihin taiteilija on ammentanut voimaa luonnosta ja vaikutteita laajasti niin kalliotaiteesta, antiikin ja Kalevalan taruista kuin aikamme kirjallisuudesta ja nykytanssistakin. Yhteistä näille figuureille, kuten näyttelyssä mukana oleville teoksille Silosorkka (2003) ja Hurmio (1996), on venytetty vartalon muoto ja rosoinen ekspressiivinen pintakäsittely. Yhdessä kipsiluonnoksen jälkien ja vihreän patinan kanssa ne antavat voimakkaan ja eläväisen vaikutelman siitä huolimatta, että veistokset ovat sommittelultaan pelkistetympiä kuin realistisemmin kuvatut figuurit. Merkillepantavaa onkin, että kaikkein suurikokoisimpia teoksia lukuun ottamatta Mäntynen valaa veistoksensa itse. Näin hän pystyy hallitsemaan koko valmistusprosessin kipsiluonnoksen tekemisestä aina valmiin pronssipinnan viimeistelyyn.

Kuka?

Taru Mäntynen (s. 1944 Kärsämäellä) opiskeli Vapaassa taidekoulussa 1966–67, Taideteollisessa ammattikoulussa 1970–72 ja Suomen Taideakatemian koulussa 1972–76. Mäntynen osallistui ensimmäistä kertaa näyttelyyn 1972 Suomen Kuvanveistäjäliiton muotokuvanäyttelyssä Ateneumissa. Hänen julkisten teostensa ja palkintojensa määrä on mittava. Suuri osa yli 40 julkisesta veistoksesta on pystytetty Itä-Suomen kaupunkeihin ja kuntiin, mutta myös muualle maahan, esimerkiksi Siskotyttö-teos paljastettiin Kuopion torilla 1984, Laivanrakentajat Varkauden Hertunrannassa 1989, Tuulenpoika Helsinki-Vantaan lentoasemalla 2000 ja Kaskisavut Kirkenærissa, Norjassa 2015. Taru Mäntysen monista palkinnoista mainittakoon jaettu 1. palkinto Eduskunnan lisärakennuksen veistoskilpailussa 1979 ja I palkinto Metsäsuomalaisten muistomerkki -kilpailussa 2012, joka johti em. Kaskisavut-teoksen toteuttamiseen.


s. 1944
Kärsämäki

Opinnot ja tunnustukset
1966–1967
Vapaa taidekoulu
1970–1972
Taideteollinen ammattikoulu
1972–1976
Suomen Taideakatemian koulu
1979
1. palkinto Eduskunnan lisärakennuksen veistoskilpailussa
2012
I palkinto Metsäsuomalaisten muistomerkki -kilpailussa

Teoksia
1984
"Siskontyttö" Kuopion torilla
2000
"Tuulenpoika" Helsinki-Vantaan lentoasemalla
2015
"Kaskisavut" Kirkenærissa, Norjassa

Taiteilijan kuva: Pekka Mäkinen

Taiteilijat

Emil
Cedercreutz

Lue lisää

Timo
Heino

Lue lisää

Heli
Ryhänen

Lue lisää

Jenni
Tieaho

Lue lisää

Viktor
Jansson

Lue lisää

Taru
Mäntynen

Lue lisää

Matti
Kalkamo

Lue lisää

Veikko
Myller

Lue lisää

Pirkko
Nukari

Lue lisää


Palaa alkuun