MUiSTOPÖYTÄ
Pirkko Nukarin luontoharrastus virisi jo lapsuuden kesinä meren rannalla. Eläinten hyörinän ja käyttäytymisen tarkkailu johti biologian opintoihin yliopistossa, kunnes Nukari teki lopullisen valintansa ryhtyä kuvataiteilijaksi. Taiteilijana hän on pystynyt yhdistämään luontosuhteeseensa erilaisia lähestymistapoja. Oman aihepiirinsä hän löysi 1970-luvulla linnustonsa runsaudesta tunnetusta Hailuodosta. ”Luonto on minun muusani kaikkine ilmiöineen. Linnut ovat luonnontunteeni vertauskuva.”
Linnut ovat haastavia aiheita kuvanveistäjälle. Värikkään höyhenpuvun sijasta linnun laji on esitettävä plastisen muodon kautta. Nukarin ilmeiset taidot tällä saralla perustuvat vuosikymmenien tarkkasilmäiseen havainnointiin ja kirjallisiin lähteisiin. Näköisyys ei kuitenkaan tee taideteosta. Nukarin pikkulinnut erityisesti ilmentävät hänen kykyään vangita lintujen liikkeitä hetkellisessä ajattomuudessa ja ilmaista niiden kautta erilaisia tunnetiloja. Isommissa lintuaiheissa voi taas nähdä vakavampia ja vertauskuvallisempia sävyjä, ekologista huolta lajien säilymisestä. Nukarin kuvaamista linnuista monet ovat häviämässä Suomesta.
Muistopöytä-teos oli esillä jo Pirkko Nukarin yksityisnäyttelyssä Kultarannassa vuonna 2013. Säätiö hankki teoksen, ja se on sen jälkeen ollut kesäisin esillä Kultarannan puistossa Punatarhan paviljongissa. Nukari on kertonut teoksen lähtökohdista seuraavaa: ”Veistoksen nimi voisi olla myös Varpushaukan kuolema, varpushaukka törmäsi työhuoneeni ikkunaan kohtalokkain seurauksin. Halusin tehdä sille muistomerkin, veistoksen sen elämän kunnioittamiseksi.”
Kuka?
Pirkko Nukari (s. 1943 Helsingissä) opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa 1961–66. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä 1967. Nukari on valmistanut yli kymmenen julkista teosta, joista mainittakoon 1987 Ympäristöministeriöön Helsinkiin sijoitettu Sotka laskeutuu, Laaksolahden kappelissa Espoossa 2003 paljastettu Yhteys, ja samana vuonna Helsinkiin Ruskeasuolle pystytetty puistoveistos Kurki on laskeutunut. Pirkko Nukari toimi Taide-lehden päätoimittajana 1980–84. Hän sai 2013 Alfred Kordelinin säätiön myöntämän Kultaranta-palkinnon ja 2017 hänelle myönnettiin Pro Finlandia -kunniamerkki.
Taiteilijan CV
Opinnot ja tunnustukset
Teoksia
Taiteilijan kuva: Johnny Korkman