Pirkko Nukari

”Luonto on minun muusani kaikkine ilmiöineen. Linnut ovat luonnontunteeni vertauskuva.”

 

IN ENGLISH

MUiSTOPÖYTÄ

Pirkko Nukarin luontoharrastus virisi jo lapsuuden kesinä meren rannalla. Eläinten hyörinän ja käyttäytymisen tarkkailu johti biologian opintoihin yliopistossa, kunnes Nukari teki lopullisen valintansa ryhtyä kuvataiteilijaksi. Taiteilijana hän on pystynyt yhdistämään luontosuhteeseensa erilaisia lähestymistapoja. Oman aihepiirinsä hän löysi 1970-luvulla linnustonsa runsaudesta tunnetusta Hailuodosta. ”Luonto on minun muusani kaikkine ilmiöineen. Linnut ovat luonnontunteeni vertauskuva.

Linnut ovat haastavia aiheita kuvanveistäjälle. Värikkään höyhenpuvun sijasta linnun laji on esitettävä plastisen muodon kautta. Nukarin ilmeiset taidot tällä saralla perustuvat vuosikymmenien tarkkasilmäiseen havainnointiin ja kirjallisiin lähteisiin. Näköisyys ei kuitenkaan tee taideteosta. Nukarin pikkulinnut erityisesti ilmentävät hänen kykyään vangita lintujen liikkeitä hetkellisessä ajattomuudessa ja ilmaista niiden kautta erilaisia tunnetiloja. Isommissa lintuaiheissa voi taas nähdä vakavampia ja vertauskuvallisempia sävyjä, ekologista huolta lajien säilymisestä. Nukarin kuvaamista linnuista monet ovat häviämässä Suomesta.

Muistopöytä-teos oli esillä jo Pirkko Nukarin yksityisnäyttelyssä Kultarannassa vuonna 2013. Säätiö hankki teoksen, ja se on sen jälkeen ollut kesäisin esillä Kultarannan puistossa Punatarhan paviljongissa. Nukari on kertonut teoksen lähtökohdista seuraavaa: ”Veistoksen nimi voisi olla myös Varpushaukan kuolema, varpushaukka törmäsi työhuoneeni ikkunaan kohtalokkain seurauksin. Halusin tehdä sille muistomerkin, veistoksen sen elämän kunnioittamiseksi.”

Kuka?

Pirkko Nukari (s. 1943 Helsingissä) opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa 1961–66. Hänen teoksiaan oli ensimmäistä kertaa esillä Helsingissä 1967. Nukari on valmistanut yli kymmenen julkista teosta, joista mainittakoon 1987 Ympäristöministeriöön Helsinkiin sijoitettu Sotka laskeutuu, Laaksolahden kappelissa Espoossa 2003 paljastettu Yhteys, ja samana vuonna Helsinkiin Ruskeasuolle pystytetty puistoveistos Kurki on laskeutunut. Pirkko Nukari toimi Taide-lehden päätoimittajana 1980–84. Hän sai 2013 Alfred Kordelinin säätiön myöntämän Kultaranta-palkinnon ja 2017 hänelle myönnettiin Pro Finlandia -kunniamerkki.


s. 1943
Helsinki

Opinnot ja tunnustukset
1961-66
Opiskeli Taideteollisessa oppilaitoksessa
2013
Alfred Kordelinin säätiön Kultaranta-palkinto
2017
Pro Finlandia -kunniamerkki

Teoksia
1987
"Sotka laskeutuu" Helsingissä
2003
"Yhteys" Laaksolahden kappelissa Espoossa
2003
puistoveistos "Kurki on laskeutunut" Helsingin Ruskeasuolla
2008
"Muistopöytä" Naantalin Kultarannassa

Taiteilijan kuva: Johnny Korkman

Taiteilijat

Emil
Cedercreutz

Lue lisää

Timo
Heino

Lue lisää

Heli
Ryhänen

Lue lisää

Jenni
Tieaho

Lue lisää

Viktor
Jansson

Lue lisää

Taru
Mäntynen

Lue lisää

Matti
Kalkamo

Lue lisää

Veikko
Myller

Lue lisää

Pirkko
Nukari

Lue lisää


Palaa alkuun